2024. május 11., szombat

Épül a diákotthon Topolyán

Közel száz középiskolás költözhet majd be a korszerű kollégiumba

A tervek szerint szeptember közepére elkészül a topolyai diákotthon épülete, a berendezése, bebútorozása pedig azt követően fog megtörténni. Több év szünet után idén tavasszal folytatódtak és jelenleg jól haladnak az építkezés befejezési munkálatai. Az épületben negyvenhárom két személyes szoba várja majd a középiskolásokat. Emellett a szokásos kollégiumi tartalmak, konyha, étkezőrészleg, tanulószoba és egyéb hasznos részlegek is a rendelkezésre állnak majd. A környéket is parkosítják.

Kislinder Gábor községi elnök munkatársai kíséretében látogatott el tegnap délelőtt az építkezés helyszínére. Elmondta, hogy az objektum befejezésére 25 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésben és további 50 milliót a községi költségvetésben. A kivitelező kötelezettséget vállalt, hogy 210 munkanap alatt elkészül a befejező munkálatokkal, így - a szerződésben vállalt kötelezettségei alapján -, szeptember közepéig el kell készülni a diákotthonnak. A diákotthonban 43 kétágyas szoba áll majd az ott lakók rendelkezésére. A tartalmak közül kiemelhető még, hogy konyhai és étkezői részt is kialakítanak, az épület pedig úgy lesz befejezve, hogy a bejáratot akadálymentesítik. Ez az eredeti tervekben még nem szerepelt, de a jelenlegi követelményeknek így fog majd eleget tenni. A mozgássérültek számára is akadálymentesen megközelíthető lesz tehát az objektum. Jelenleg a korszerű fűtési rendszer és a villamos vezeték szerelésén dolgoznak, illetve a mintegy 1700 négyeztméter hasznos területtel rendelkező épület környékét is rendezik. Az épületben magában a nyílászárókat már beépítették, de a további belső munkálatok még hátra vannak. 
Kislinder elmondta továbbá még azt is, hogy a diákotthon állami tulajdonban lesz majd és elkészültét követően a tervek szerint a tartományi titkárság hatáskörébe tartozik a működtetése.

Topolyán a jelenleg működő három középfokú oktatási intézményben mintegy 1200 diák tanul. A tanulók mintegy 65 százaléka utazó diák, de közülük a közelebbi településeken lakók valószínű nem igényelnék a kollégiumi szolgáltatásokat. A Mezőgazdasági Iskolában viszont a diákok 80 százaléka utazik és közülük sokan távolabbi településekről, illetve sokan vannak közöttük bentlakók is. A környéken ugyanis nincs hasonló középfokú oktatási intézmény.

A Mezőgazdasági Iskola diákjai között sokan vannak, akik például Szenttamásról, vagy Szabadkáról, illetve Szabadka környéki falvakból ingáznak nap-mint nap az iskolába. Elmondták, hogy naponta ez mintegy kétórányi – esetenként még több -, időveszteséget jelent számukra, de nem laknak Topolyán. Amennyiben a diákotthon a rendelkezésükre állna, örömmel élnének egy ilyen lehetőséggel, annál is inkább, mivel a most épülő az iskola közvetlen szomszédságában van.

A topolyai diákotthon épülete félkész állapotban, mintegy tíz éve már, hogy őrizetlenül állt. A polgármester azt is elmondta, hogy a befejezést követően a beltéri berendezés beszerzését pályázati pénzekből szeretnének megvalósítani.