2024. április 27., szombat

Biciklivel a határon át

Június végén újabb kerékpárutak építése kezdődhet

Az infrastruktúrának nagy jelentősége van abban, ha valamely településen élők életminőségéről beszélünk. Ezen tényezők között szerepel a kerékpárutak kérdése is. A képlet egyszerű, ha egy településen jó kerékpározni, és szabadon, az autósoktól, valamint a csatornafedelektől való félelem nélkül lehet kerékpározni, akkor többen választják ezt a közlekedési módot, ezáltal csökken a légszennyezés, vagyis tisztább lesz adott település levegője, a rendszeres testmozgásnak köszönhetően az emberek egészségi állapota is javulhat, nem beszélve arról, hogy kerékpározással elkerülhetőek a közlekedési dugók, ezáltal pedig a stresszhelyzetek. Szabadkán a kerékpáros közlekedési lehetőségek enyhén szólva hagynak maguk után némi kivetnivalót, de az OptiBike projektumnak köszönhetően az elkövetkező időszakban változások állhatnak be ezen a téren.

Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja lapunknak elmondta, hogy az elmúlt héten az OptiBike Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül két közbeszerzési pályázatot írtak ki.

A Szabadkát és Kelebiát összekötő kerékpárúton a jövőben a határig, illetve akár Tompáig is eltekerhetünk (Fotó: Benedek Miklós)

A Szabadkát és Kelebiát összekötő kerékpárúton a jövőben a határig, illetve akár Tompáig is eltekerhetünk (Fotó: Benedek Miklós)

– Az OptiBike projektum összköltsége 2 566 000 euró. Ennek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja, míg 15 százalékát a projektumban részt vevő önkormányzatok önrésze képezi. Szabadka mellett Ásotthalom nagyközség és Tompa városa vesz részt a programban. A projektum szabadkai részének költségvetése 810 000 euró. A projektum fő célja, hogy észszerűsítsük a határövezeti forgalmat, és azt szeretnénk, ha a szabadkaiakban végbemenne egy szemléletváltás, és az autókból átülnének a kerékpárokra, így egészségesebb életet élnének. Kerékpárutak létesítésével a közlekedésbiztonság is jelentősen javulhat. A múlt héten két közbeszerzési pályázatot írtunk ki. Az egyik a kivitelezési munkálatokra vonatkozik. Ez két hónapig lesz nyitva, ami annyit jelent, hogy június elejéig várjuk a pályázatokat, és június végén remélhetőleg elkezdődnek a kivitelezési munkálatok. A projektum keretén belül 7,9 kilométer kerékpárutat fogunk kiépíteni; Kelebián Tompa irányába 3 kilométert, Királyhalmán pedig 4,9 kilométert, a Buki hídtól az Ásotthalmi határátkelőig. Magyarországi partnereink esetében Tompa 3,2, Ásotthalom pedig 6,9 kilométer kerékpárutat épít ki a beruházási idő végéig – tudtuk meg Újhelyi Ákostól.

A tanácsos emellett kifejtette, hogy a másik pályázat egy tervdokumentáció kidolgozására vonatkozik, ami megközelítőleg 25 kilométer kerékpárutat irányoz elő.

– Fontos számunkra, hogy a környező településeket összekössük Szabadkával, így a tervdokumentáció magában foglalja egy Ludasig, illetve a kispiaci bekötőútig, tehát a Szabadka–Magyarkanizsa községhatárig haladó kerékpárutat. Ezenkívül a városban is több fontosabb utcában tervezünk kerékpárutat. Összesen 17 utcára fogjuk elkészíttetni a terveket. Szeretnénk Kisbajmokig megterveztetni a kerékpárutat, hogy a reggeli és a délutáni közlekedési csúcsidőben az ott dolgozók minél biztonságosabban tudjanak közlekedni – mondta Újhelyi Ákos.