BIRKÓZÓ-EB, BUKAREST

Eddig két magyar bronz

(li) , MTI

2019. április 11., 21:29 >> 2019. április 12., 09:19

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Ez a hetedik arany – mutatja Taha Akgül

Ez a hetedik arany – mutatja Taha Akgül

Veréb István (92 kg) személyében (bronz)érmese lett a magyar szabadfogású csapatnak a román fővárosban zajló felnőtt-Eb-n, miután a Jimmy becenévre hallgató fiatalember az utolsó pillanatokban egy kilökéssel legyőzte a török Bölükbaşıt. A második döntős nap hozott egy klasszikusan nagy küzdelmet, mivel a 125 kg-os súlycsoportban az olimpiai győztes, kétszeres világ- és tegnapig hatszoros Európa-bajnok Taha Akgül a Budapesten októberben másodszor világbajnokká lett, egyébként 2016-ból szintén Európa-bajnok grúz Geno Petriasvilivel csapott össze. Normális esetben a fiatalabb és erősebb grúz lett volna az esélyesebb, de Petriasvili bal térde mindenféle tapasszal volt rögzítve, tehát sérült volt, így a török könnyedén (és jócskán kiprovokálva ellenfelét) nyert, így összességében hetedik, zsinórban harmadik Eb-aranyát érdemelte ki.

Németh Zsanett megszerezte a magyarok második bronzérmét

A nehézsúlyú Németh Zsanett bronzérmet nyert a bukaresti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján.

Az UTE versenyzője 6-1-re múlta felül a norvég Iselin Maria Moen Solheimet a helyosztón, ezzel 2017-es ezüstje után megszerezte pályafutása második Eb-medálját. A magyar csapat szintén második dobogós helyét gyűjtötte a román fővárosban: szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István ugyancsak harmadik lett.

Németh kissé visszafogottan kezdett, emiatt hamar figyelmeztették, hogy aktívabban birkózzon. A 25 éves magyar ennek gyorsan eleget tett, hogy elkerülje az intést; befogta skandináv ellenfele fejét, úgy rántotta a földre, ahol utána ügyesen mögé ment (2-0). A második három perc hasonló forgatókönyv szerint zajlott, Németh várt a megfelelő alkalomra, majd egy hirtelen mozdulattal ugyanúgy befogta Solheim fejét, földre húzta, és megint mögé került (4-0). Innentől az újpesti birkózó elsősorban a védekezésre koncentrált, a norvég pedig lábra támadott, de Németh időben ellépett, így könnyedén feküdt ismét riválisára (6-0). Solheim próbálkozott becsülettel, de nem talált fogást, az utolsó másodpercben aztán egy kitolással megszerezte becsületpontját.

"Nagy volt rajtam a nyomás, mert jobb eredményeim vannak, így győzelmet vártak tőlem, de én is magamtól. Az egész versenyen nyújtott teljesítményem alapján megérdemeltem ezt a bronzérmet" - értékelt az MTI-nek a 76 kilós kategória harmadik helyezettje, aki szerint a mostaninál jobb felkészüléssel megszerezheti olimpiai kvótáját a világbajnokságon. Jobb is tud ennél lenni - mondta -, de ezúttal térdsérülés hátráltatta az edzéseit.

Pénteken megkezdik szereplésüket a kötöttfogású birkózók is: Andrási József (55 kg), Kovács Bence (63), Szabó László (77), Szilvássy Erik (87) és Lám Bálint (130) lép szőnyegre. Rajtuk kívül délelőtt a vigaszágon a 62 kilós Sastin Marianna birkózik még, este pedig az 57 kilogrammos Barka Emese küzdhet meg az aranyéremért.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége