2024. május 11., szombat

Példaértékű gazdaságfejlesztési modell

A Prosperitati Alapítványról és az európai parlamenti választásról Hajdújáráson

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében kedden este lakossági fórumra került sor Hajdújáráson. Az esemény a Gazdaságfejlesztés mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége címet viselte, és fókuszában a gazdaságfejlesztési program, a Prosperitati Alapítvány eddigi tevékenysége, valamint az előttünk álló európai parlamenti választás szerepeltek. A rendezvényen jelen volt dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Nagy Miklós, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja, valamint Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke.

Nagy Miklós és Pásztor Bálint (Fotó: Benedek Miklós)

Nagy Miklós és Pásztor Bálint (Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvény elején Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pásztor Bálint tartotta meg előadását. A parlamenti képviselő kitért azokra a körülményekre, amelyek lehetővé tették a gazdaságfejlesztési program elindítását, amire a különböző lakossági fórumokon szerzett tapasztalatok alapján nagy igény mutatkozott. Pásztor Bálint arról is szót ejtett, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatain keresztül az eddig eltelt három év alatt mintegy 250 millió euró jutott el a vajdasági magyar vállalkozókhoz, gazdákhoz, családokhoz. Pásztor szavai szerint a VMSZ szakemberei által kidolgozott gazdaságfejlesztési modell példaértékű, és más határon túli magyar közösség esetében is elkezdték alkalmazni.

– Az, hogy Vajdaságban indult a gazdaságfejlesztő lehetőségrendszer, nem annak köszönhető, hogy mi vagyunk a legtöbben, vagy a legkevesebben, és nem is annak, hogy mi vagyunk a legjobb vagy a legrosszabb helyzetben, hanem mert a VMSZ szakemberei dolgozták ki azt a rendszert, amellyel a VMSZ elnöke bekopogtatott Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz, és a terv megvalósításának anyagi támogatását kérte, és ő ebben partner volt. A vállalkozóinkhoz és gazdáinkhoz érkezett támogatás jelentős mértékben növeli a fejlődésünk esélyeit itt a szülőföldön. Az EP-választáson mi a Fidesz–KDNP listájának támogatására buzdítjuk az embereket, hiszen a nemzeti kormány 2010-től számos esetben támogatta a vajdasági magyarság megmaradása szempontjából jelentős projektumokat. Emellett az is érv, hogy Deli Andor személyében saját jelöltünk is van a Fidesz–KDNP listáján – nyilatkozta a médiának Pásztor Bálint.

Hajdújárásról eddig 143 pályázatot adtak be a Prosperitati Alapítványhoz, ebből 129 volt sikeres, és ezáltal 926 000 euró vissza nem térítendő támogatás érkezett az észak-bácskai településre. Nagy Miklós szavai szerint a sikeres pályázók is igényt tartanak arra, hogy részt vegyenek az elkövetkező pályázatokon, hiszen fejlesztéseket indítottak el, amiket tovább kell folytatniuk.

– Nekünk, mint szerbiai gazdálkodóknak azt kell szem előtt tartanunk, hogy haladunk az Európai Unió felé, és minél jobban meg kell közelítenünk az ottani termelőket, gazdálkodókat, hiszen velük kell versenyeznünk. Az elkövetkező időszakban az alapítványon keresztül újabb programok indulnak el – nyilatkozta Nagy Miklós, akitől azt is megtudtuk, hogy az új pályázatokkal az elsődleges nyersanyagok feldolgozására helyezik a hangsúlyt.