2024. április 24., szerda

Az előírásoknak megfelelően

Nagy értékű kapacitásbővítés Kispiacon a tisztított víz mennyiségének növeléséért

Jó néhány hónappal ezelőtt a magyarkanizsai önkormányzat szervezésében tanácskozást tartottak a víz minőségével kapcsolatban. Az akkori összejövetelen elhangzott, hogy nagy baj nincs, a községben nem tartalmaz olyan nagy mennyiségű arzént az ivóvíz, hogy annak hosszú távú fogyasztása károsítaná a fogyasztók egészségét, de mivel az előírások olyan módon szigorodtak, hogy már túllépi a megengedett mennyiséget, így muszáj volt cselekedni. Éppen ezért Kispiacon már bővítették azt a víztisztító berendezést, amely az előírásoknak megfelelő minőséget hivatott biztosítani. Ennek köszönhetően Kispiac a hozzá tartozó noszai részekkel együtt még tisztább vízhez tud jutni, a tisztított víz mennyiségét ugyanis így a duplájára tudják növelni.

Kedden Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és a község elöljárói meg is tekintették az új felszerelést, amely mintegy tizenötmillió dinárba került. A polgármester örömének adott hangot a fejlesztés kapcsán, és azt is elmondta, hogy az elkövetkezendő időszakban különféle pályázatok útján, önkormányzati önrésszel a község többi települését is szeretnék hasonló berendezéssel ellátni.

– A víztisztítás kapacitásbővítése történt meg Kispiacon, hiszen Vajdaság területén köztudottan jelen van az arzén a vízben. Ez a mennyiség községünk területén belül eddig Kispiacon haladta meg leginkább azt az értéket, amit a szerbiai közegészségügyi szervek előírtak. Ennek a szintnek a csökkentése volt a projekt fő célja, amit az önkormányzat a tartományi mezőgazdasági titkársággal közösen tudott megvalósítani. Amikor meg tudjuk oldani a szabadkai és a magyarkanizsai község között és határán lévő vízvezetékek összekapcsolását Nosza területén, akkor ennek a területnek a teljes ivóvízellátást meg tudjuk valósítani ezen a víztisztítón keresztül – mondta a polgármester, aki abbéli reményének adott hangot, hogy erre még az idén sor kerül majd. Fejsztámer Róbert hozzátette azt is, hogy a többi településre is kiterjednek a terveik, köztük a közintézményekre, az egészségügyre és az oktatásügyre is. Mivel nem szeretnének hosszú éveket várni arra, hogy az épülő vízművek, amelyek nagy költséggel működnek, ellássák a községet megfelelő minőségű vízzel, így ezt a megoldást találják a leggyorsabbnak, leghatékonyabbnak, illetve legkevésbé költségesnek.

Szarapka Ede, Kispiac helyi közösségének elnöke kifejtette, hogy a település szinte minden háztartásában benn van a vezetékes ivóvíz.

– A következő lépés a bővítés lesz, ugyanis rá fog csatlakozni a vízhálózatra az a kispiaci terület, Szalatornya, ahol abszolút nincs vezetékes vízhálózat, és a szalatornyai területen át egész a noszai iskoláig fog folytatódni a vízhálózat bővítése, ami azért nagyon fontos, mert azon a részen az emberek körülbelül negyvenméteres kútból nyernek vizet, ami szárazság esetén a nyári meleg napokban azt eredményezi, hogy a kutak kiapadnak, és nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű víz. Így talán ők várják legjobban a további bővítést – mondta a helyi közösség elnöke, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy ezt a nagy lépést sikerült megvalósítaniuk a tartomány és az önkormányzat segítségével.

Vesna Markotić, a Tisza Menti Vízművek műszaki osztályának vezetője kifejtette, hogy céljaik között szerepel a gyártóüzem kapacitásának bővítése az eddigi húsz köbméter/óráról a kívánt harminc köbméter/órára, és természetesen az ivóvíz minőségének javítása is, amelynek érdekében a meglévő négy ultraszűrő mellé újabb négyet építettek be, továbbá egy új tartályt, valamint a megfelelő vezérlőrendszert is.

– A régi és az új rendszer működőképes egészet alkotnak. A Nagykikindai Közegészségügyi Intézet vízelemzési adatai szerint a víz vegyileg és bakteriális szempontból ivásra alkalmas, és megfelel az előírásoknak – mondta Vesna Markotić.

A víztisztító berendezés bővítésének projektje mintegy tizenötmillió dinárba került, amelyből hatmilliót a magyarkanizsai önkormányzat, kilencmilliót pedig a tartományi mezőgazdasági titkárság biztosított.