2024. április 26., péntek

Nőhet az élelmiszer-kivitel az Egyesült Arab Emírségekbe

Az Egyesült Arab Emírségek és a szerb kormány vegyes bizottságának mai első ülésén három megállapodást is aláírtak. Siniša Mali pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján közölte, az utóbbi néhány évben az arab beruházások Szerbiában jelentősen, az értékük szerint 600-szorosára nőttek, hiszen amíg 2010-ben 300 ezer eurót tettek ki, 2018-ra már 180 millió euróra nőttek. Mali hangsúlyozta, örömére szolgál, hogy a vegyes bizottság ülésén számos arab vállalat is részt vett, így lehetőség nyílt az újabb beruházásokkal kapcsolatos tárgyalásokra.

A tanácskozás során nagy hangsúlyt fektettek a mezőgazdasági együttműködés bővítésére, mindenekelőtt az élelmiszer-kivitelhez szükséges certifikátumokra. Tárgyaltak továbbá a turizmus, a művelődés, a kulturális örökség, a gazdasági együttműködés fejlesztéséről. Szóba került az energetika is, mégpedig a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, a folyami gátak építése is. Emellett az oktatás, a sport, az infrastruktúra kiépítése, mindenekelőtt a szállításhoz szükséges és hozzá kapcsolódó logisztika kiépítése, csakúgy mint a légiközlekedés, valamint az egészségügy és a gyógyszergyártás.

Szultán Ahmed al-Dzsaber államiniszter dicsérte a szerb kormány gazdasági reformját, mint mondta, a befektetett energia most meghozta gyümölcsét, erősödött az ország pénzügyi helyzete, illetve nőtt a kivitele, és több külföldi beruházást valósítottak meg. Hangsúlyozta, az Emírségek állandó támogatást nyújt, hogy további fejlődést tudjon megvalósítani a kereskedelem és a beruházások terén.

Tavaly Szerbia és az EAE 184 millió eurós árucsere-forgalmat valósított meg. A további együttműködést a két ország mindenekelőtt a bányászat, az ipar és az IT-technológia területén látja.