2024. április 26., péntek

Szerbia–Egyesült Arab Emírségek

Hetven százalékkal nőtt a kivitel

Szakmai tanácskozással kezdődött meg ma Belgrádban a szerb és az Egyesült Arab Emírségek kormányai vegyes bizottságának kétnapos ülése. A nyitónapon szakmai megállapodásokon volt a hangsúly, a bejelentések szerint ma pedig Siniša Mali pénzügyminiszter és Szultán Ahmed al-Dzsaber államminiszter plenáris ülésére kerül sor.

Miután Belgrád az Emírségekre fontos partnerként tekint, nagyok az elvárások a két ország gazdasági és mezőgazdasági együttműködését tekintve. Tavaly az árucsere-forgalom 184,3 millió dollárt tett ki, ebből 157,1 millió dollár értékben szerb termékeket várásoltak az EAE. A kivitel és a behozatal tekintetében is valamivel több mint 70 százalékos növekedés valósult meg a 2017-es évhez viszonyítva, de a felek további együttműködésre látnak lehetőséget.

A szakértői megbeszélések során a felek rámutattak, Szerbia és az EAE  termékeny együttműködést ápol, ami jó alapul szolgál az árucsre-forgalom növeléséhez. Gojko Sanivuković, a pénzügyminisztérium államtitkára szerint az Egyesült Arab Emírségekben egyre inkább a jó beruházások országaként azonosítják Szerbiát, hiszen egyrészt szabadkereskedelmet valósít meg az EU-val, csakúgy Oroszországgal, Fehéroroszországgal, Kazahsztánnal és Törökországgal, valamint a CEFTA-egyezmény országaival és az EFTA-megállapodás országaival (Izland, Lichtenstein, Svájc és Norvégia) is.

Mubarak Szaíd Bursaid al-Dhaeri, az EAE belgrádi nagykövete reményét fejezte ki, hogy a vegyes bizottság mindkét fél számára eredményesen zárul. Hozzátette, a két kormány nagy energiát fektetett a kultúra, a gazdaság, a mezőgazdaság és a beruházások terén megvalósított együttműködés népszerűsítésébe, és arra szólította fel az arab országból érkezett vállalkozókat, használják ki a lehetőséget arra, hogy szerb partnereket találjanak a tervezett beruházások megvalósítására.

Holnap, a szakmai tanácskozást követően Siniša Mali és Szultán Ahmed al-Dzsaber várhatóan aláírja a két ország gazdasági kamaráinak együttműködéséről, valamint a mezőgazdasági minisztériumok együttműködéséről szóló szándéknyilatkozatot, ami mindenekelőtt az állategészségügyre összpontosít majd.