2024. április 27., szombat

Az energiahatékonyságról iskolásoknak

Interaktív, játékos műhelymunkán keresztül ismerkedhettek meg tegnap a Đorđe Natošević Általános Iskola diákjai az  energiahatékonyság fogalmával. Az iskolás korú gyerekek számára megfelelő módon tálalt ismeretterjesztő eseményt a Játssz az energiáért projektum keretében szervezték meg, a németországi Nemzetközi Együttműködésért Szervezet védnöksége alatt. 12–16 éves fiatalok érdeklődését szeretnék felkelteni az energiahatékonyság növelésének témája iránt, az elképzelésbe bevonják az iskolagondnokokat is. Őket kiképezik arra, hogy a diákok figyelmét az energiatakarékosságra irányítsák – ablakbecsukás, villanyoltás stb.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A játék során a foglalkozásvezetők megmagyarázták, érzékeltették a fiatalokkal azt, hogy az energiahatékonyság energiatakarékosságot jelent olyan módon, hogy eközben a megszokott kényelemről ne kelljen lemondanunk. A lényeg az észszerűségen van – annyit fogyasztani, amannyire szükségünk van, mellőzve a pazarlást.

A projektummegvalósítás 10 szerbiai városban, 360 tanuló bevonásával történik, Aleksandar Ašonja, a Városi Energiaügyi Ügynökség igazgatója is köszöntötte a tegnapi játékciklus 36 résztvevőjét: – Az észszerű energiafelhasználásra szeretnénk ösztönözni benneteket, úgy az iskolában, mint otthon. Elsődleges feladataink között szerepel a fiatalok edukációja az energiahatékonyság területén, az energiagazdálkodással kapcsolatba hozható tantárgyakat előadó tanárokat is felkerestük. A tapasztalat azt mutatja, hogy a 6–8 osztályba járó fiatalok idejében történő edukációja a későbbiekben 8,8 százalékos ismeretbővülést eredményez egy-egy szakterületen.

A vendéglátó iskolában remélik, hogy intézményük is hamarosan megkapja majd az ún „energiahatékonysági bizonylatot”. Pár napon belül a belső fényeket LED megvilágításra cserélik, az ablakaikat már kicserélték – PVC nyílászárókat építettek be mindenhova. A tornatermet hőszigetelték, jövőre az épület homlokzatát is „bebugyolálják”. A tantermek természetesen világosak, így csak sötétedéskor kell villanyt gyújtaniuk.

A tegnapi eseményen a Dositej Obradović Általános Iskola diákjai is részt vettek.