2024. április 26., péntek

Előadás a világháló veszélyeiről

Igor Jurić óvatosságra intette a fiatalokat és szüleiket Zentán
Igor Jurić a világháló veszélyeiről tartott zentai előadása során (Horváth Zsolt felvétele)

Igor Jurić a világháló veszélyeiről tartott zentai előadása során (Horváth Zsolt felvétele)

Az internet és a közösségi oldalak életünk természetes részeivé váltak. Naponta böngésszük a különféle internetes oldalakat, és lájkokkal jelezzük egy-egy bejegyzés alatt a tetszésünket. Mi magunk is többé-kevésbé aktív részei vagyunk a globális jelenségnek, gyermekeink pedig úgyszintén otthonosan mozognak a cybertérben.

Aktivitásuk során ugyanakkor mind otthonosabban érzik magukat ebben a világban, és nem látják a világháló legsötétebb bugyrában rejlő veszélyeket, illetve az ott prédára leső internetes ragadozókat, online behálózókat és megfélemlítőket sem. Maguknak a szülőknek sincs sokszor fogalmuk arról, hogy a kisgyermekeikről készült, teljesen ártatlanul feltöltött és megosztott nyaralási kép miképpen kerülhet rossz kezekbe.

Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója a zentai zeneiskolában tartott szerdai előadása során ezekre a veszélyekre hívta fel a népes közönség figyelmét. Az est folyamán az előadó elmondta, hogy a fiatalok által legújabb őrületnek tartott sexting, vagyis a meztelen vagy kihívó tartalmú videók, képek küldözgetése is különösen veszélyes lehet. Ezek a felvételek ugyanis könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, aminek folytán meg is zsarolhatják az egészet ártatlan mókának gondoló fiatalokat, a sokkal súlyosabb végkifejlettel járó internetes zaklatásról, a gyermekpornográfiáról, illetve behálózásról nem is beszélve. Ezeknek a cselekedeteknek az elkövetői ugyanis a személyazonosságukat megváltoztatva több hónapon keresztül is vadászhatnak áldozataikra. Igor Jurić rámutatott arra is, hogy az internetes álláshirdetéseket is óvatosan kell kezelni, mivel Szerbiában is több esetben megtörtént, hogy az embercsempészek, a prostitúcióval foglalkozók különféle csábító álláshirdetéseken keresztül hálózták be a szebb élet reményében jelentkező lányokat. A szerda esti előadás során Jurić több témába vágó, megtörtént eseteket feldolgozó, megrázó kisfilmmel illusztrálta az elmondottakat, és arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy egy kis odafigyeléssel, az internetes jelszavak gondos megválasztásával és gyakori cseréjével, az online álláshirdetések ellenőrzésével elkerülhetők a filmekben és az est folyamán felvázolt esetek.

A rendezvény fő szervezője a zentai Mojo Club volt.