2024. április 27., szombat

Az óvodák dolgozói csütörtökön tüntetnek

Belgrádban a Nikola Pašić téren adnak hangot elégedetlenségüknek

A Függetlenség Oktatásügyi Dolgozók Ágazati Szakszervezete bejelentése szerint az iskoláskor előtti intézmény alkalmazottai április 11-én, csütörtökön 14 órai kezdettel tüntetést tartanak Belgrádban, a Nikola Pašić téren.

A Függetlenség Szakszervezet mögé felsorakozó szakszervezetek tegnapi sajtótájékoztatóján rámutattak, az oktatásügyi minisztérium nem fordít kellő figyelmet az iskoláskor előtti intézményekben foglalkoztatottakra, így ezek a dolgozók súlyos anyagi nehézségekkel küzdenek, miután alacsony a fizetésük. Nehezíti a munkájukat a létszámstop, az alkalmazottak mintegy 30 százaléka csupán meghatározott időre írhatott alá munkaszerződést.

A szakszervezetek kiemelik, hogy miután az iskoláskor előtti intézmények az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, azok sok esetben késnek a bérek kifizetésével, így arra is felhívják az illetékes szervek figyelmét, gyakoroljon nyomást ezekre az önkormányzatokra, hogy rendszeresen tegyen eleget kötelezettségeiknek. Ugyanakkor kérik, hogy vegyék figyelembe azt is, hogy egyes iskoláskor előtti intézmények nem tartják tiszteletben a törvény előírásait, így helyenként az óvónők több, mint 40 gyerekkel foglalkoznak egy csoportban, és sokszor nem fizetik ki nekik azt a 3 százalékos juttatást a fizetésükre, ami jár nekik, annak ellenére sem, hogy különleges bánásmódot igénylő gyerekekkel foglalkoznak.

Bosiljka Jovanović, az Iskoláskor Előtti Nevelés és Oktatás Önálló Szakszervezetének elnöke kiemelte, az ország területén több mint 11 ezer gyerekeket írta be az óvodákba az előre megszabott elírások figyelmen kívül hagyásával.

Suzana Lazarević, a Függetlenség Szakszervezet iskoláskor előtti bizottságának elnöke azonban rámutatott, hogy a tüntetést nem csak anyagi és morális okok miatt tartják meg, hanem rá szeretnének mutatni, hogy az iskoláskor előtti intézmények dolgozói, csakúgy mint az iskolák alkalmazottai is az oktatási minisztériumhoz tartoznak, és a tanügy részét képezik.

Bejelentések szerint a Függetlenség Szakszervezethez csatlakozik a Szerbiai Tanügyi Szakszervezet és a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége is.