2024. április 26., péntek

Elárverezik a revolvert, amellyel Vincent van Gogh öngyilkos lett

Elárverezik azt a Lefaucheux márkájú revolvert, amellyel Vincent van Gogh 1890-ben, 37 évesen öngyilkosságot követett el - jelentette be Párizsban a Drouot aukciósház.

Az aukciósház 40 és 60 ezer euró közötti leütési árra számít a június 19-i párizsi árverésen.
Amikor van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe.
A fegyvert akkor nem találták meg. 1965-ben azonban egy földjét művelő gazda egy 7 milliméteres revolverre bukkant azon a mezőn, ahol a festő halálosan megsebesítette magát. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyvert 50-60 éve rejthette a föld.
A revolver korlátozott tűzereje magyarázatot ad arra, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg van Gogh bordáján. A golyó lefelé pattant és túl mélyen hatolt be a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele a lövésbe 30 órával később.
Felfedezése után a revolvert átadták az auvers-sur-oise-i Ravoux fogadó tulajdonosának, az egyes szakértők által "a művészettörténet leghíresebb fegyverének" tartott revolver azóta is a család tulajdonában maradt.
Először 2012-ben mutatták be a nyilvánosságnak, amikor könyv jelent meg a felfedezéséről Alain Rohan tollából. 2016-ban kiállították az amszterdami Van Gogh Múzeumban egy, a holland festő tébolyának okait firtató tárlaton.
Amerikai kutatók 2011-ben azzal álltak elő, hogy van Gogh nem is lett öngyilkos, a festőt véletlenül találta el egy golyó, amikor fiatalok a revolverrel játszottak a mezőn.
Valószínűleg sosem tudják kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ez a fegyver sebezte halálra a híres festőt, szakértők szerint azonban erős érvek szólnak amellett, hogy a revolvernek köze van Vincent van Gogh halálához, bárhogy is történt az.