2024. április 19., péntek

Botrányos ellenzéki akció

Belgrád központjában tiltakozott és erőszakoskodott a Boško Obradović által vezetett csoport

Incidensek sorozatát okozták a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés képviselői Boško Obradovićnak, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetőjének az irányításával ma Belgrád központjában, amikor előbb a városi képviselő-testület bejáratát, majd a Elektronikusmédia-szabályozó Testület (REM) épületének bejáratát helyezték zárlat alá. A képviselő-testület hölgytagjai kivonultak a tiltakozó aktivisták elé, hogy megakadályozzák bejutásukat az épületbe, Obradović ugyanis bejelentette, hogy odabent sajtótájékoztatót kíván tartani. A zárlat egy órán át tartott, dulakodás és verbális csatározás alakult ki az ellenzékiek és a képviselőház hölgytagjai között. Az ellenzék tagjai ezt követően a Köztársaság térre indultak, ahol felújítási munkálatok vannak folyamatban. Obradović és társai magukkal vitték onnan az építési munkálatokat jelző táblákat és magát a védőkerítést is, majd azokkal együtt átmentek a REM székháza elé, s azt kerítették el a magukkal hozott tárgyakkal. A Dveri vezetője azt mondta, hogy ennek a testületnek van szüksége felújításra, mert nem szavatolja a sajtó szabadságát, ezért döntöttek az akció mellett.

A képviselő-testület előtt két hölgy rosszul lett. Az ellenzékiek azt kiabálták: Ájuljatok el! A nők fasisztáknak, arcátlannak nevezték a tiltakozókat. A mentősök a dulakodás miatt nehezen tudták megközelíteni a bajba jutott képviselőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić államfő elítélte az ellenzéki megmozdulást. Mint mondta, az erőszaknak és a fasizmusnak nincs jövője Szerbiában, Obradovićnak semmi joga sem lett volna bemenni a testület épületébe, hiszen nem képviselő, nem is belgrádi, korábban sem volt ott tisztségben. Elnézést kért a hölgyektől, amiért el kellett viselniük a Dveri fenyegetéseit, a mozgalom tagjainak dulakodását. Úgy ítélte meg, hogy az ellenzék tagjai egyre hisztérikusabbak, ahogyan csökken a támogatottságuk.

Hiába próbálnak állandóan nagyobb incidenseket kiváltani a Szövetség Szerbiáért tagjai, nem fog sikerülni, közölte Ana Brnabić kormányfő. Mint mondta, ezeknek a politikusnak a becsületére váljék mindaz, amit elkövetnek, a legújabb erőszak alkalmazása is. Világos a számukra, hogy demokratikus úton semmit sem érhetnek el, ezért választják ezeket a megoldásokat, az állam viszont nem engedi meg, hogy elharapózzon az erőszak, tette hozzá a kormányfő.

Az ellenzék tagjai a békés tüntetéseket erőszakos tiltakozásokká változtatták, ezért az illetékes állami szerveknek reagálniuk kell minden konkrét esetben, most a nőket ért inzultus esetében is, jegyezte meg Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes. Semmilyen erőszakot sem fog az állam tolerálni, a nők ellenit pedig különösen nem, húzta alá. Suzana Paunović, az emberi és kisebbségi jogok kormányirodájának vezetője úgy ítélte meg, hogy a belgrádi képviselőnők a demokrácia iskolaóráját tartották meg voltaképpen az ellenzék képviselőinek fellépésükkel.

A Vajdasági Magyar Szövetség közleményben ítélte el Boško Obradovićnak és követőinek a legújabb megnyilvánulását. A párt a botránypolitizálás újabb fejezeteként kezeli, hogy az ellenzékiek durván lökdösték a testület elé kivonult képviselőnőket. A cél egyértelműen a rendbontás, rendzavarás, tették hozzá.