2024. április 27., szombat

Nincs üzemanyaguk a zombori önkéntes tűzoltóknak

Elfogyott az önkéntes tűzoltók üzemanyaga, de a türelmük is. Se tavaly, se az idén nem sikerült megállapodni az egyesületek finanszírozásáról az önkormányzattal, de a Vajdasági Tűzoltó Szövetséggel sem. Emiatt fizetésképtelenné váltak az egyesületek, a tűzoltókocsik elhasználták a tartalék üzemanyagot, pótlását pénz hiányában képtelenek megoldani az önkéntes tűzoltók. Városi szövetségük elnöksége rendkívüli értekezletén úgy határozott, hogy Bezdánban, Nemesmiliticsen, Béregen és Őrszálláson a helyzet rendezéséig nem vonulnak ki a településeken kívüli tűzesetekhez, és a falvakban is csak akkor, ha a helyzet komolysága megkívánja, és amíg a minimális tartalékokból futja.

Az önkéntesek hangsúlyozzák, hogy a tűzoltók szükség esetén a továbbiakban is a lakosság segítségére lesznek, de járművek nélkül. Ugyanakkor részt vesznek a városi katasztrófavédelem, illetve a hivatalos tűzoltóság munkájában, ha az biztosítja szállításukat és eleget tesz az egyéb logisztikai követelményeknek.

Az Önkéntes Tűzoltók Városi Szövetségének Elnöksége 2018-ban és 2019-ben is többször szóban és írásban is Zombor polgármester asszonyához és a Vajdasági Tűzoltó Szövetséghez fordult, de eredménytelenül. Az illetékesek késlekedése miatt most a város lakosságának mintegy egyharmada fokozott tűzveszélynek van kitéve.