2024. május 8., szerda

Valódi közösségi ünnep Valkaisoron

Több száz résztvevővel tartották meg az első ízben életre hívott nyugdíjas-olimpiát
A valkaisoron megtartott nyugdíjas-olimpia igen jó hangulatban zajlott le (Szabó Nóra felvétele)

A valkaisoron megtartott nyugdíjas-olimpia igen jó hangulatban zajlott le (Szabó Nóra felvétele)

Közös munkával minden gördülékenyebb és könnyebb. Ezt az összetartó közösségi munkát lehetett megtapasztalni a hétvégén Valkaisoron, ahol szerteágazó előkészületek előzték meg a nyugdíjas-olimpiát. A lelkes helybeliek munkaakciót szerveztek, amelynek keretében mintegy harminc személy igyekezett minél szebbé és barátságosabbá varázsolni a valkaisori helyi közösség épületét és környékét.

– Valkaisoron először volt nyugdíjas-olimpia. Nagyjából másfél hetet készültünk rá, hiszen mivel mostanában nem volt nagyobb rendezvényünk, sok apróságra oda kellett figyelni, levágni a füvet, a fákról eltávolítani a gallyakat, és természetesen a környéket is szépen kitakarítani. Ezeket mind meg kellett csinálnunk, emellett igyekeztünk szebbé, barátságosabbá tenni a helyszínt, így virágokat is ültettünk, továbbá a moholiak hoztak Valkaisorra egy gömbtuját, amit a rendezvényünk napján ültettünk el a helyi közösség épülete elé – mondta Papp Ferenc, a helyi közösség illetékese, aki azt is hozzátette, hogy a sátorállítástól kezdve a bográcsok és az ételek biztosításán át a sztárvendég leszervezéséig mindenre gondolni kellett, így tényleg komoly csapatmunkát igényelt a szervezés.

A közös munka gyümölcsét a megjelent emberek lélekszáma is jól példázta, hiszen összesen több mint háromszázan vettek részt a nyugdíjas-olimpián, ebből nagyon sokan aktív résztvevői is voltak az egyes programoknak.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, amelynek keretében meggyújtották az olimpiai lángot, majd a csapatok településtáblával felsorakoztak, hogy megmutassák magukat az egybegyűlteknek. Érkeztek vendégek Adáról, Moholról, Törökfaluból, Völgypartról, és természetesen a helyiek, vagyis a valkaisori idősek is képviseltették magukat. Ezt követően Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy mind a falu lakói, mind a környékbeliek példátlan összefogással járultak hozzá a rendezvény megvalósulásához, időt és energiát nem sajnálva igyekeztek megtenni minden tőlük telhetőt a program sikerességéért.

A köszöntőbeszéd után a törökfalui kórus fellépése és egy hangulatos verses produkció után kezdetét vette maga a játék is. A résztvevőknek lehetőségük volt sakkozni, kártyázni, lengőtekézni, pikádózni, ugyanakkor laposkorong-dobásban is összemérhették ügyességüket. Az egyes versenyszámokban 180-an neveztek, emellett 60-an voltak, akik édes és sós süteményeiket, illetve különféle kézműves termékeiket is bemutatták, amelyeket szakmai zsűri értékelt és díjazott is egyben. A kézimunkákat Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke értékelte, az édes és sós süteményeket pedig Ősz Szabó Imre, az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagja és Szecsei Szilveszter bírálta el.

A versenyszámok után mind az aktív résztvevők, mind az édes és sós sütemény, illetve a kézimunkák készítői átvehették megérdemelt jutalmukat. A szervezők mindemellett természetesen sok egyéb kísérőprogrammal is igyekeztek színesebbé tenni a napot az egybegyűltek számára. Zsótér Mihály moholi kovácsmester például a helyszínen körmölt meg egy pónilovat, emellett a már említett faültetés is a nap programjainak részét képezte. A hangulatot az Adai Bohém Fiúk együttes tagjainak muzsikája, valamint a rendezvény sztárvendégének, Lagzi Lajcsinak a produkciója tette teljessé.

A program sikerességéhez a DMO (Turisztikai Desztináció Menedzsment) Tisza civil szervezet járult hozzá, amelynek elnöke, Manojlović Erzsébet, valamint további két képviselője, Urbán Mónika és Uliján Kornél is fontos szerepet vállalt a rendezvény lebonyolításában. A program anyagi támogatója Ada község önkormányzata volt, amely már korábban biztosította az egyes játékokat a települések nyugdíjasainak, hogy év közben is össze tudjanak gyűlni, és használni tudják azokat, hiszen a szervezők és az önkormányzat célja az, hogy a községbeli idős polgárokat megpróbálják minél gyakrabban kimozdítani a hétköznapok monotonitásából, lehetőséget teremtve számukra arra, hogy a közösségi élet részeseiként év közben is minél aktívabbak lehessenek.