2024. április 20., szombat

Megkezdődött a Szabadka–Zenta vasútvonal felújítása

A két város között vonatpótló buszok közlekednek a vonatokéval azonos jegyárral
A vonatpótló buszok a vasútállomás elől indulnak (Patyi Szilárd felvétele)

A vonatpótló buszok a vasútállomás elől indulnak (Patyi Szilárd felvétele)

A Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat tegnap a szabadkai vasútállomáson elkezdte a 38,5 kilométer hosszú regionális, egyvágányú vasútvonal felújítását Szabadka és Zenta között. A munkálatok kétszázhetven napig tartanak, és várhatóan az év végén befejeződnek.

A felújítási munkálatok ideje alatt vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A buszok a vasútállomás elől indulnak 3:20-kor, 7:05-kor és 14:32-kor, és Orom, valamint Felsőhegy érintésével állnak meg Zentán. A buszok 5:00-kor, 11:40-kor és 19:10-kor indulnak vissza. A vonatpótló buszjegy ára ugyanannyi, mint a vonatjegyé, tehát 185 dinár.

A Szabadka–Zenta vasútvonal állapota nagyon rossz volt. Legutóbb megközelítőleg száz évvel ezelőtt újították fel. A vonatok csak 10–30 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedtek rajta, a vasút tengelyterhelhetősége pedig mindössze 16 tonna tengelyenként. A vasútvonal felújítása a fő vasútvonalakról kapott használt anyagok felhasználásával történik, többek között kicserélik a síneket, a támfákat és a zúzott köveket is. A felújítás után ezen a szakaszon a vonatok elérhetik a 80 kilométeres óránkénti sebességet, a tengelyterhelhetőség pedig a 22,5 tonnát.