2024. április 25., csütörtök

Máglyára vetették Harry Pottert

A lengyel papok egy csoportja még Hello Kitty-re is a szentségtörés megtestesítőjeként tekint

A lengyelországi Koszalinban, az ország északi részén, katolikus papok csoportja egyebek mellett a Harry Potter sorozat köteteit égette el máglyán, közölte a BBC Szerbia. Mint kiderült, emellett a Twilight sorozat példányait is tűzbe vetették az atyák, valamint afrikai maszkok és még egy Hello Kitty motívummal díszített esernyőt, továbbá egy elefánt-figurát is elégettek.

Eme tárgyak bűne a szentségtörés, mondták a lelki pásztorok. A rituálé megtörténtét Jan Kucharszki helyi plébános is megerősítette, mondván, hogy a hívők által átadott amuletteket és talizmánokat is tűzre vetettek. Az eset egyébként evangélikus hívők egy csoportjának, az SMS a Mennyből Alapítvány tagjainak köszönhetően derült ki, ők tették közzé a könyvégetésen készített fényképeket. A Népszava.hu hírösszeállítása szerint Koszalin püspöki hivatala elítélte a könyvégetést, de annak elvi alapja mellett kiállt, mondván: az okkultizmushoz és a mágiához köthető lelki veszélyeknek "megsemmisítő hatásuk van sok emberre".

A közösségi oldalakon mélységesen elítélték a történteket. Egyesek az esettel összefüggésben arra emlékeztettek, hogy a lengyel Római Katolikus Egyház egy hónappal ezelőtt megerősítette, hogy 1990 és 2018 között 400 pap bántalmazott szexuálisan gyermekeket. „Egyetlen olyan személyt sem ismertem még meg, aki Harry Potter nevében megerőszakolt volna másokat, vagy embertársait rabolta volna ki, esetleg ölte volna meg, ám olyanokkal igen, akik mindezt a Szentírás nevében tették” – írta az egyik hozzászóló a BBC hírösszeállítása szerint. Mások Heinrich Heine szavaira emlékeztettek:” Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket is fognak”. Heine megállapítása még 1821-ből származik, Almanso című tragédiájából, ugyanakkor több mint száz évvel később bebizonyosodott, hogy a német költő vagy látnok volt, vagy nagyon is ismerte az emberi természetet. A náci Németországban a huszadik század harmincas éveiben rendszeresek voltak a könyvégetések – egyebek mellett éppen Heine alkotásai is máglyára kerültek –, míg a „fő” könyvégetést 1933 májusában tartották. Csupán néhány évvel később a náci rezsim irányítása alatt európai zsidók millióit gyilkolták meg gázkamrákban, vagy oltották ki életüket egyéb módon.