2024. április 26., péntek

Beszélgetések hírességekkel

Szarvas István negyedik interjúkötetét mutatták be a Lányi Ernő IME-ben

Vasárnap a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület vendége volt Szarvas István, a Hetedhéthatár magazin újságírója, szerkesztője, aki a hamarosan megjelenő Kérdeztem – válaszoltak újabb kötetét mutatta be. Szarvas István sorozatának második részét 2016-ban ismerhette meg a szabadkai közönség, tavaly a harmadikat, ezúttal pedig a negyediket. A sorozat hírességekkel, közéleti személyekkel készült interjúkat tartalmaz, amelyek által hírességek életébe nyerhetünk betekintést. A rendezvény bevezetőjeként Jónás Gabriella színművésznő Komlós Attila, a Hetedhéthatár magazin főszerkesztőjének méltatását tolmácsolta:

Miklenovics Aranka, Szarvas István és Jónás Gabriella (Fotó: Lukács Melinda)

Miklenovics Aranka, Szarvas István és Jónás Gabriella (Fotó: Lukács Melinda)

– Egy interjú elolvasása közben rögtön két emberről deríthetünk ki sok mindent. Az interjú nem csupán a riportalanyról szól, hanem megismerhetjük belőle a riporter felkészültségét, személyiségét, motivációit is. A kötet egyúttal kordokumentum is, hiszen az 1998-tól 2018-ig tartó két évtized során készült beszélgetések az adott időszak történéseit, jelenségeit is magukba foglalják – tudtuk meg egyebek közt a méltatásból, és mint ahogyan hallhattuk, Szarvas István újabb kötetében a szerző eddigi több száz interjúja közül újabb 29-et olvashatnak majd az érdeklődők.

A könyvbemutató során Szarvas Istvánnal Miklenovics Aranka beszélgetett:

– Igyekszem a köteteimbe szabadkaiakat is beemelni, ilyen volt a Lékó Péterrel készített interjú, és Krizsán Edittel is beszélgettem, aki 1958-ban Magyarország sakkbajnoka volt, de hároméves koráig Szabadkán élt. Szabadka nemcsak nekem, sok másnak is különleges város. Megdöbbentő, hogy hány budapesti kapcsolódik valamilyen módon Szabadkához – mondta Szarvas István.

Az est folyamán Jónás Gabriella és Szarvas István párbeszéd formájában felelevenítették a szerző Csisztu Zsuzsával, Krizsán Edittel, Kósa Erikával, valamint Juhász Imre Berlinben dolgozó kereskedelmi tanácsossal és Jane Stewart egykori kanadai politikussal készített interjúit.

A rendezvényen Szabó Róbert zenész is fellépett.