2024. április 27., szombat

Szabadkán a Circo Massimo!

Több száz éves cirkuszi múlttal rendelkező magyar család is tagja a társulatnak

Nyolc ország artistáiból, művészeiből és zsonglőrjeiből áll a minden évben Szabadkára látogató Circo Massimo európai cirkusz társulata. A produkciót már egy héttel korábban elkezdték hirdetni a város különböző pontjain elhelyezett plakátokon, de a lakosok a körbejáró autó hangosbemondójából is értesülhettek a cirkusz műsoráról. Gyerekek, szülők, nagyszülők, fiatal párok érdeklődnek a műsor iránt a leginkább, mondja Milan Dević, a cirkusz igazgatója.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Szeretünk Szabadkára járni, mert itt mindent könnyen el lehet intézni, Újvidéken már kicsit nehezebb a papírmunka. Itt kicsi a hely a sátornak, de a közönség nagyon hálás. Utazásaink során egész Európát bejártuk, voltunk már Azerbajdzsánban, Oroszországban, idén pedig a volt Jugoszlávia utódállamaiba megyünk. A következő állomásunk Macedónia lesz, utána pedig következnek Koszovó, Montenegró, Horvátország és végül Szlovénia – nyilatkozta lapunknak a cirkuszigazgató.

A cirkuszi családok lakókocsikkal járják a világot, több nyelven beszélnek és nagy közöttük az összetartás. Művészeik magyar, német, olasz, bolgár, román, orosz, szerb nemzetiségűek.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Beszélünk egymás nyelvén, ha máshogy nem, kézzel-lábbal megértetjük magunkat a másikkal. A műsor magyar és szerb nyelven zajlik, Szabadkán április 7-éig maradunk, utána Topolyára és Újvidékre megyünk – mondta Dević.

Az első írásos feljegyzés a társulatról 1768-ban keletkezett, de valószínűleg már korábban is tartottak cirkuszi fellépéseket. A híres budapesti Donnert családból származnak azok, akik megkezdték a turnékat, generációról generációra adják tovább tudásukat, ahogy az a cirkuszi családokban szokás.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A Donnert család tagjai rendelkeznek a legrégebb óta tartó hagyománnyal. Abban az időben még lovaskocsikkal járták az országokat. A leszármazottak és a mostani nemzedék tagjai már egyetemi oktatásban részesülnek, hiszen Budapesten van artistaképző szak. A legfiatalabb tagunk 7 éves, ő még tanul, a legfiatalabb fellépőnk pedig a 11 éves Katalin légtornász. A gyerekek magántanulók, nem maradnak ki az oktatásból – részletezte Dević.

Az igazgató elmondta, hogy egyes városokban csak legyintenek, amikor megjelennek, azt hiszik valami szedett-vedett társaságról lehet szó.

– Leírnak bennünket, holott ebben a szakmában mindenkinek nagyon sok munkát kell befektetnie. A mutatványoktól az ember haja égnek áll. Vannak olyan cirkuszok, amelyek csak országon belül mozognak, ők sokkal kisebbek a mi társulatunknál, és össze sem hasonlítható azzal, amit mi csinálunk. Minden évben más és más programmal készülünk. A társulat vezetője a szezon elején új tagokkal bővíti a műsort, mert az artisták másik társulatban is fellépnek – magyarázta Dević.

2010 óta nem szerepelhetnek vadállatok a műsorban, az állatvédelmi jogszabály megnehezíti a cirkuszok munkáját, de igyekeznek lépést tartani a korral. Az igazgató elmesélte, hogy a társulatban 27 fajta állat volt és még a városháza elé is elvezették Lili elefántjukat. Most légtornászok, zsonglőrök, idomárok mellett lézershow és Transformer szórakoztatja a közönséget.

A belépők díja országonként változik. Szabadkán ülőhelytől függően 600–1200 dinárba kerül a jegy.

– Szerbiában alacsonyabb árakkal dolgozunk, a közönségnek elérhetővé kell tenni a belépők árát. Egy koncert akár 3000–4000 dinár is lehet egy énekessel, mi pedig összesen 38-an vagyunk. Magas a bérleti díj, a benzin, az áram. Nyolc kamionnal járjuk a világot.

Az emberek kicsit mérgelődnek, mikor meglátják az árakat, de a műsor végén azt mondják, hogy megérte eljönniük, és még egyszer sem hallottam panaszt. A gyerekeket nem könnyű szórakoztatni, az ő nevetésük őszinte, és ez az, ami nekünk számít. A felnőtteknek azért lehet érdekes, mert nem kell a mindennapi gondjaikkal, bajaikkal foglalkozniuk és kikapcsolódhatnak ebben a két órában – vallja az igazgató.

A Circo Massimo előadásait az autópiacon felállított sátorban szervezik meg. Csütörtökig naponta egy műsort láthat a közönség 17:30-tól, pénteken és szombaton pedig naponta kétszer, 17:30-tól és 19:30-tól tekinthető meg a produkció. A társulat záróestje vasárnap lesz 17:30-tól. A sátrat az időjárási körülményektől függően szükség szerint melegítik majd.

Nyitókép: (Fotó: Lackó Varjú Sára)