2024. április 27., szombat

Salviniék importálnák a magyar családpolitikát

Magyarország megmutatta, hogy a családnak kell a kormányok politikai és gazdasági döntései középpontjában állnia – mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a kormánypárti Liga vezetője a 13. Családok Világkongresszusán. A Veronában tartott hétvégi tanácskozáson azt tanácsolta, hogy tanulni kell Magyarország családügyi politikájából.

Novák Katalin államtitkár beszédet mond a Családok Világkongresszusán Veronában (Fotó:MTI)

Novák Katalin államtitkár beszédet mond a Családok Világkongresszusán Veronában (Fotó:MTI)

Emlékeztetett arra, hogy akadnak olyanok, akik az európai népességcsökkenést „hajókkal érkező húszévesekkel” oldanák meg. Szerinte nem ez a megoldás.

Novák Katalin, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is részt vett a kongresszuson; felszólalásában bemutatta kormánya családpolitikáját. Nagy taps fogadta, amikor a babaváró támogatásról és a négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességéről beszélt. 

Veronában ugyanakkor tárgyalt Giorgia Melonival, a Liga vezette koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek elnökével, aki a találkozón elmondta: pártja a magyar családmodellt akarja követni és importálni. Novák szerint amerikai, ausztrál, brazil, s francia résztvevők is jelezték: szeretnék megismerni a magyar családtámogatási rendszert, illetve megvalósítani bizonyos elemeit. Kifejtette azt is, hogy Európa öngyilkosságot követ el, ha lemond a keresztény kultúráról, valamint a fiatalok családalapítási, gyermekvállalási és -nevelési támogatásáról.