2024. április 27., szombat

A gyermekhiány a probléma, nem a szétválás

A zentai általános iskolának, akár szétválik, akár nem, meg kell küzdenie a fogyatkozó gyermeklétszámmal
Urbán Zsuzsanna: Sem magyar, sem szerb ajkú kisgyermekből nincs elég, vagyis kevesebb tagozat lesz (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Urbán Zsuzsanna: Sem magyar, sem szerb ajkú kisgyermekből nincs elég, vagyis kevesebb tagozat lesz (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Ahogyan már beszámoltunk róla, a zentai községi képviselő-testület múlt heti ülésén olyan javaslatot fogadott el, amely szerint a Stevan Sremac Általános Iskolát külön általános iskolákra bontják, szám szerint négyre. Az általános iskolák zentai hálózatát felvázoló program értelmében megszűnne a hét épületet összetartó iskolaközpont, és önálló intézmények alakulnának ki, amelyek hatékonyabbak lennének a mostaninál. Az oktatást négy iskolában képzelték el: a Thurzó Lajos Általános Iskolában, a Stevan Sremac Általános Iskolában, amely jelenleg a November 11-e nevet viseli, a Petői Sándor Általános Iskolában, amely jelenleg az Emlékiskola, ennek a kihelyezett tagozata lesz a felsőhegyi iskola, valamint a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolában a kevi és a bogarasi kihelyezett tagozatokkal.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója a szétválás lehetőségét elemezve elmondta, hogy nem lesz egyszerű feladat szétbontani a jelenlegi rendszert, de ha a minisztérium döntést hoz róla, akkor csapatmunkával megvalósítják az elképzelést, hiszen eddig nagy iskolaként is mindent megoldottak.

– Egészen biztos vagyok abban, hogy a tanulók és a szülők mindebből nem sokat fognak észlelni, tehát a szülők teljesen nyugodtak lehetnek. A nagy változást nem a szétválás eredményezi, hanem a fogyatkozó gyermeklétszám. Az a szomorú tény, hogy sem magyar, sem szerb ajkú kisgyermekből nincs elég, vagyis csökkennek a tagozatok. A tanév folyamán nem vontunk össze tagozatokat, ebben a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi oktatási titkárság és az iskolaigazgatóság is nagymértékben segített bennünket, de a tagozatformálást el kell végeznünk a megfelelő hivatalos utasítás alapján, amely majd június 26–27-e körül jelenik meg. Amit tudunk, és ami biztos, az az, hogy az IOP 1-es, vagyis tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekre eddig kaptunk plusz egy személyt, amivel növelni tudtuk egy osztály, egy tagozat létszámát, és ez segített bennünket abban, hogy azonos generációjú tanulókból két tagozat tudjon működni. Az elvándorlás még mindig folyamatban van, így a következő tanévben kevesebb tagozatunk lesz, ami azt jelenti, hogy először az állandó munkahellyel rendelkező kollégáknak kell, hogy meglegyen a normájuk. Ha az állandó munkahellyel rendelkezőknek sincs meg a normájuk, akkor pontozás következik, ami kizárólag a törvény által előírt módszerrel történhet, és amelyik tanár kiesik, az felkerül a technológiai feleslegek listájára, ahonnan más oktatási intézmények kérik le – magyarázta Urbán Zsuzsanna.

Az Emlékiskola az intézmény szétválását követően a tervek szerint Petőfi Sándor nevét viseli majd (Gergely Árpád felvétele)

Az Emlékiskola az intézmény szétválását követően a tervek szerint Petőfi Sándor nevét viseli majd (Gergely Árpád felvétele)

– Az órák szétosztása nálunk eddig ebben a nagy rendszerben jól működött, és remélem, hogy amennyiben szétválunk, az igazgatók a továbbiakban is jól együtt fognak majd működni. Eddig is kollégák voltunk, bízom benne, hogy ezután is megmarad közöttünk a jó viszony. Mint minden újdonság előtt, természetesen most is nagy az emberekben a bizonytalanság és a félelem, de a munkahelyek megmaradása és az óraszámok alakulása nem a szétváláson vagy az együtt maradáson múlik, hanem a gyerekek létszámán, illetve azon, hogy hány tagozatunk lesz – szögezte le a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki azon kérdésünkre, hogy mi lesz az iskolaközpont jelenlegi székhelyével, ha szétválnak, nem tudott konkrét válasszal szolgálni, így az valószínűleg megszűnik, hiszen minden egyes iskola saját központtal rendelkezik majd.