2024. április 19., péntek

Családok hétvégi akadémiája a Kátai-tanyán

A közelmúltban a Magyar Nemzeti tanács és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége által, a legaktívabb szervezet címmel kitüntetett topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesület folyamatosan figyeli azokat a pályázati kiírásokat, amiknek köszönhetően megvalósíthatják az elképzeléseiket.

A topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesület Családok első hétvégi akadémiájának résztvevői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesület Családok első hétvégi akadémiájának résztvevői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezzel pedig nem titkolt szándékuk, hogy felpezsdítsék a topolyai nagycsaládosok életét. A részvevő felnőttek, de elsősorban a gyerekek legnagyobb örömére, verőfényes tavaszi napsütésben sikerült lebonyolítani programjukat, a Családok hétvégi akadémiája első állomását a kishegyesi Kátai-tanyán. A kellemes időtöltést, a hasznos ismeretszerzéssel ötvözött rendezvényüket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével tudták megszervezni – hallottuk Cservenák Kancsár Izabellától, a szervezet igazgatóbizottságának elnökétől.

– Valamennyi több gyermekes család élete az állandó rohanásról szól, a programok végeláthatatlan, sokszor követhetetlen soráról. A rendezvényünkkel egy kicsit enyhíteni szerettünk volna a gyerekre-felnőttre egyaránt nehezedő nyomásból. Mindezt úgy, hogy a pihenőidőt egészséges, hagyomány-közeli formában tölthessük el. Ami nagyon fontos valamennyiünk számára, hogy a kis- és nagy gyerekek a szabad levegőn felhőtlenül szaladgáltak, fociztak egymással, a tematikus előadásaink pedig megadták az esszenciáját az egész programnak – nyilatkozta Cservenák Kancsár Izabella. A részvevők a szakelőadóktól olyan, mindig aktuális témákról hallhattak, mint a gyermekek érzelmi fejlődése, a függőségi betegségek, a gyász és az elengedés – részletezte Tot Gabriella, a szervezet elnök asszonya.

– Velez Teodóra elsősegély-nyújtási ismereteket oktatott a gyermekeink és a szülők részére. A legkisebbjeinknek Dimény Ibolya tartott gyöngyfűzéses foglalkozást, valamint cserkészek játszottak velük kiváló csapatépítő játékokat. Eközben mi, felnőttek, egyesületi gyűlést is tartottunk, megvitattuk a soron következő áprilisi hétvége programját, betekintést nyerhettünk valamennyien a VANCSESZ és tagszervezetünk éves terveibe. Szó esett a közeljövőben megvalósítandó látogatásokról, kirándulásokról, megmozdulásainkról is – ismertette Tót Gabriella, akitől azt is megtudtuk, hogy ez után az esti program következett, amit Házaspárbajjal és Aktivity játékokkal töltöttek el a felnőttek.

– Ez alatt az idő alatt a gyerekek szintén társasjátékoztak, majd filmvetítésre is sor került. A második napon családos tornával és reggelivel indítottunk. A nap további részében Varga Arabella pszichológus és Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember tartott foglalkozást a szülők részére. A gyász és a veszteségek feldolgozása volt terítéken, majd a mesék segítségével, azokon keresztül önismereti tréningen vehettünk részt. Ez alatt az idő alatt gyermekeinkkel cserkészek foglalkoztak, Bábi Orsolya, Bábi Bence, Tót Erzsébet és Tót Réka. Házigazdáinknak, a Kátai-tanya fenntartóinak köszönhetően a gyermekeink a kishegyesi pékmúzeumba is ellátogattak és megismerkedhettek a kürtőskalácssütés lépéseivel és izgalmával – mesélte el a szervezet elnök asszonya. Cservenák Kancsár Izabella pedig felhívta arra is a figyelmet, hogy nagyon várják a község részéről megígért háttértámogatást a Cena minus za 3+ elnevezésű országos akcióval kapcsolatban, illetve a korábban kérvényezett székházuk megvalósulása aktuálissá vált, hiszen a Családok hétvégi akadémiájával gyarapodott a szervezet eszköztára, aminek helyet kell biztosítaniuk.

– A Családok hétvégi akadémiáját pályázaton keresztül tudtuk, tudjuk majd megvalósítani, amihez technikai felszerelést igényeltünk az alapítványtól. Egy vetítővásznat, egy laptopot és egy projektort. Ezeket az eszközöket a gyermekek és felnőttek számára egyaránt megálmodott programokon tudjuk hasznosítani. A pályázati forrás támogatta az előadók honoráriumát és a résztvevő családok étkezését és szállásköltségét is a Kátai-tanyán – hallhattuk a szervezet igazgatóbizottságának elnökétől, aki hozzá tette, hogy a Családok 2. hétvégi akadémiáját szintén a Kátai-tanyán, április 6-án és 7-én szervezik meg, és reményeik szerint akkor is sok használható ismerettel gazdagodnak valamennyien. A szülők a mindennapokban megvalósítható praktikákkal, gyermekek pedig sok-sok közös élménnyel térhetnek haza.