2024. április 26., péntek

Szemnek és fülnek

A szabadkai Jadran színpadon április 10-én kerül sor a harmadik kArc-koncertre

 A magyar költészet napja alkalmából a Szab-way színházi szervezet kArc irodalmi kávéháza, a Szabadkai Népszínház közreműködésével, Mors Poetica címmel a harmadik koncertjét szervezi meg, amelyre április 10-én kerül sor, 19.30-tól a Jadran színpadon. Valójában összművészeti estről van szó, amely során a zene, a költészet és a vizualitás is hangsúlyos szerepet kap. A fellépők Kalmár Zsuzsa, Pámer Csilla, Baráth Attila, Berta Csongor, Hajdú Tamás, Kovács Nemes Andor és Ricz Ármin lesznek, valamint a Zoran Dukić, Garai Róbert, Miroslav Jovančić, ifj. Kucsera Géza, Pálfi Ervin, Sánta Zoltán és Szögi István alkotta kArc-zenekar. Jegyeket a 062/814-71-35-ös telefonszámon lehet foglalni. Egy jegy ára 350 dinár és a Jadran színpad pénztáránál vehetők fel. Az est rendezője Pálfi Ervin, aki szerint az előző két koncerthez képest ez másmilyen lesz:

– Több színházi elemmel színesítjük. A színházi előadás, a performance, a költészet és a koncert mezsgyéjén mozog majd, amely során Ady, Kosztolányi, Karinthy, Nemes Nagy Ágnes, Arany János és Petőfi verseit szólaltatjuk meg. Estünk címe Mors Poetica, mivel az összekötő motívuma a halál. Idén Ady halálának a századik évfordulójáról emlékezünk meg, ez vezetett műsorunk struktúrájának az összeállításához. A halál, mint toposz szinte minden költőre jellemző, így az ehhez a témához köthető már megzenésített versekhez a nagy magyar klasszikusaink tollából írt további verseket is válogattam. Ezeket próbáltam egy olyan misztikus, lírai környezetbe helyezni, amely némileg David Lynch rendezői világát idézi meg. Már régóta motoszkál bennem, hogyan lehetne egy koncertet ötvözni a színházzal. Amint felröppent az idei kArc ötlete, a megvalósítása foglalkoztatott. Támogatóink a budapesti IP Systems szoftverfejlesztő Zrt. és a Roland Planet, hangszerek és hangtechnikai eszközök forgalmazója. Hála nekik, egy vizuális és auditív élményű koncertet hozhatunk létre. Sajátságos lesz és lélekemelő esemény a néző számára. A fénytervet Majoros Róbert fénytechnikatanár, az Újvidéki Színház volt fénymestere dolgozza ki Mezei Zoltánnal. Klipeket is vetítünk, amelyekkel Baráth Attila foglalkozik, a jelmezeket pedig Pesitz Mónika készíti. Ami a zenekart illeti, nagy örömünkre ismét velünk muzsikál Szögi István, aki egyébként a rotterdami jazzakadémia harsonaszakán tanul – tudtuk meg Pálfi Ervintől, aki ifj. Kucsera Gézával a kArc zeneszerzője is.

– Módosítottunk a dalok hangszerelésén. Az est hangulatához illeszkednek, újjászületnek, így új formában, új interpretációban hallhatja a közönség. Igyekszünk a halál komikumát is megragadni. Minden előadó hozzáteszi a zeneiségét, a saját világát, a zenei ötletét – tette hozzá ifj. Kucsera Géza.