2024. április 27., szombat

Nem érkeznek számlák, levelek, csomagok

Általános sztrájkot hirdettek a postások, a nyugdíjakat azonban még kézbesítik – Csak idő kérdése, mikor lépnek sztrájkba a tolóablakok mögötti dolgozók is

A csaknem teljes munkabeszüntetés mellett döntöttek tegnap az újvidéki postások, s egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a postahivatalok tolóablakainál dolgozók is. Reggel ennyi ideig nem fogadták a számláikat befizetni, vagy egyéb szolgáltatásokat igénybe venni kívánó ügyfeleket. Belgrádban, Nišben is hasonló megoldáshoz folyamodtak a Szerbiai Posta alkalmazottjai, akik amitt tiltakoznak, hogy a kormány nem hajlandó panaszaik meghallgatására és helyzetük rendezésére.

Évről évre kevesebben dolgoznak a postákon, egyre több munkafeladat hárul egy emberre, a bérek pedig nem növekednek. Tomislav Mandić, a Posta alkalmazottjait tömörítő önálló szakszervezet képviselője a médiának nyilatkozva elmondta, hogy az átlagbér a postahivatalokban 30 és 37 ezer dinár között ingadozik, ami alaposan elmarad a köztársasági átlagnál, valójában most is a 2012-ben aktuális béreket kapják kézhez a dolgozók, miközben a vállalat létszámhiánnyal küzd.

Az már biztosra vehető, hogy a küldemények kézbesítése a sztrájk idején késve történik meg, a Posta alkalmazottjai azonban azt is fontolóra veszik, hogy radikálisabbá tegyék a tiltakozást, s teljesen beszüntessék a munkát a levélkihordás és a tolóablakos szolgáltatások terén is.

A szakszervezeti képviselő szerint a belgrádi posta dolgozói, az újvidéki és környékbeli postások is teljes mellszélességgel kiállnak a sztrájk mellett, azzal, hogy vállalták, a nyugdíjakat továbbra is kézbesítik, mert úgy vélik, hogy a nyugdíjasok a lakosságnak a legnehezebb helyzetben lévő kategóriájába tartoznak.

A NYERESÉG A MUNKÁSOKÉ!

Mandić közölte, az újvidéki postára mostantól egyetlen küldemény sem érkezik és nem is hagyja el azt, tegnap a tolóablakok mögött ülők is egy órával később, délelőtt kilenckor láttak munkához. Azt is hozzátette, az elégedetlenséget a nehéz anyagi- és munkakörülmények váltották ki, a tiltakozást nem a szakszervezetek kezdeményezték, hanem maguk a munkások, s annak semmi köze sincs a politikához, így az Egy az öt millióból elnevezésű tüntetésekhez sem. Mint mondta, a sztrájk felfüggesztéséhez arra is szükség lesz, hogy a Szerbiai Posta tisztségviselőivel megvitassák a vállalat nyereségével kapcsolatos helyzetet. A profit 50 százalékát az előírásoknak megfelelően a Posta a szerb kormánynak fizeti be, vagyis közvetlenül a költségvetés részévé válik. A nyereség másik felét viszont megtartja magának a közvállalat, s ebből – Mandić elmondása szerint – Mira Petrović megbízott igazgató a legutóbb éppen negyven új Škoda gépkocsit és háromszáz légkondicionáló berendezést vásárolt, miközben az éhbérért dolgozóknak hitelt kell felvenniük már arra is, hogy befizessék a havi rezsiköltségeket. A vállalat nyereségét a szakszervezeti képviselő szerint azok között kellene szétosztani bérezés formájában, akik megtermelték: a munkások között.

Hiába adjuk fel a levelet, a napokban biztosan nem fogják továbbítani (Fotó: Dávid Csilla)

Hiába adjuk fel a levelet, a napokban biztosan nem fogják továbbítani (Fotó: Dávid Csilla)

SEMMIT SEM GARANTÁLNAK

Beszüntették a bejelentés szerint a munkájukat a Post Express dolgozói is, így gond lesz a gyorsküldemények kézbesítésével is. A szakszervezet közlése szerint a havi számlákat sem küldik tovább, mert azokat, ha be is futnak a központba, nem irányítják tovább a polgárok lakcímére.

Sajtóértesülések szerint a nap folyamán Óbecse, Nagybecskerek, Palánka, Szabács, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Užice postásai is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A települések listája ezzel azonban nem ér véget, folyamatosan szüntetik be ugyanis a munkát más helyeken is a belgrádi, újvidéki és niši központok bejelentését követően. A dolgozók képviselői elnézést kértek minden kellemetlenségért a polgároktól, s arra kérték őket, értsék meg a tiltakozást, hiszen az alkalmazottak ma már az egzisztencia peremére sodródtak.

Más postahivatalokban is arról számoltak be, hogy egyelőre még fogadják a befizetéseket a tolóablakoknál, a számlák, levelek, csomagok, bírósági felszólítások, bírságok azonban nem érkeznek majd meg a címzettekhez. Azokat, akik csomagot, küldeményt szeretnének feladni, értesítik, hogy a Posta nem garantálja a kézbesítés határidejét. Mindezt írásos formában is kézhez kapják az ügyfelek.

MEGFÉLEMLÍTIK A SZTRÁJKOLÓKAT

A zimonyi kézbesítőközpontban már rengeteg küldemény szaporodott fel tegnapra, Zoran Pavlović, a disztribúciós iroda dolgozója a sajtónak nyilatkozva közölte, nem dolgozzák fel a kérelmeket és nem fogják onnan továbbküldeni a leveleket mindaddig, amíg nem teljesíti a vállalat és az állam a követeléseket, nem javít a munkakörülményeken. A követelések között szerepel a bérek növelése, új munkaerő alkalmazása, továbbá a 2017. és 2018. évi nyereség elosztása a foglalkoztatottak között. A munkások nem értik, hogyan történhetett meg az, hogy 2014-ben lefaragták a postások fizetését, majd azóta mind a mai napig egyetlen alkalommal, mindössze 3,4 százalékkal növelték azt.

Mandić és Pavlović arról is beszámolt, hogy máris fenyegetéseknek vannak kitéve a dolgozók, azok vannak a legnehezebb helyzetben, akiknek a szerződése meghatározott időre szól. Ezeket a személyeket megfélemlítik, és azzal ijesztgetik, hogy szerződésük lejárta után más munkahely után kell nézniük, ha csatlakoznak a sztrájkhoz. A nyilatkozók arra is panaszkodtak, hogy az adminisztrációban dolgozók bére meghaladja a 60 ezer dinárt, ezeknek a béreknek köszönhetően érheti el a vállalat a köztársasági átlagot, a valóság azonban az, hogy az alkalmazottak hetven százaléka harminc egynéhány ezer dinárt vesz kézhez havonta.

NAGY GOND – RÖVID VÁLASZ

Lapunk még a sztrájk kitörése előtt szándékozta megkérdezni a Szerbiai Posta illetékeseitől, mi a helyzet a munkások létszáma kapcsán, különös tekintettel a vajdasági állapotokra, pontosan mekkora a létszámhiány, terveznek-e esetleges bővítést a közeljövőben. A Posta sajtószolgálatának illetékesei úgy döntöttek, hogy egy nyilatkozó alany kijelölése helyett – melyre mi javaslatot tettünk – e-mailben válaszolnak egy egybefüggő szöveggel a feltett kérdéseinkre. A rövid magyarázatban rámutattak arra, hogy a Posta „mindig figyelemmel kíséri, sikerül-e optimálisan teljesíteni a postai, pénzügyi, küldeménytovábbítási, csomagküldési, Post Express szolgáltatáshoz kapcsolódó, logisztikai és más feladatokat, idejében és zavartalanul megérkeznek-e a különféle küldemények a címzettekhez, a begyűjtött adatokat és paramétereket folyamatosan elemzik, különös figyelmet szentelnek a munkafolyamattal, műszaki felszereltséggel és munkaerő számával kapcsolatos információknak.” Mint hozzátették, a káderállományt akként csoportosítják a különféle munkafeladatok ellátására, hogy a munkafolyamat színvonala ne sérüljön, a küldemények mindenhova idejében megérkezzenek. A Szerbiai Posta 2200 településen van jelen, mutattak rá. Folyamatos az új munkaerő kiképzése, továbbá a megüresedett munkahelyek feltöltése is, állt a Magyar Szónak néhány nappal ezelőtt eljuttatott rövid reakcióban.

Nyitókép: Hiába adjuk fel a levelet, a napokban biztosan nem fogják továbbítani (Fotó: Dávid Csilla)