2024. április 26., péntek

Felújítják a Szabadka–Zenta vasútvonalat

A munkálatok hétfőn kezdődnek a szabadkai vasútállomáson

A Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat hétfőn a szabadkai vasútállomáson elkezdi a 38,5 kilométer hosszú regionális, egyvágányú Szabadka–Zenta vasútvonal felújítását – olvasható a vállalat honlapján. A munkálatok kétszázhetven napig tartanak majd és várhatóan az év végén befejeződnek.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Ezt a vasútvonalat 1889-ben építették, és utoljára az előző évszázad húszas éveiben újították fel, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg száz éve nem végeztek rajta felújítási munkálatokat. Karbantartó munkálatokat minden vasútvonalon 20–25 évente kellene elvégezni. Ezért ennek a vasútvonalnak az állapota nagyon rossz, a vonatok 10–30 kilométeres óránkénti sebességgel tudnak rajta közlekedni, a vasút tengelyterhelhetősége pedig mindössze 16 tonna tengelyenként.

A Szabadka–Zenta vasútvonal felújítása a fő vasútvonalakról kapott használt anyagok felhasználásával történik. Többek között lecserélik a síneket, a talpfákat és a zúzott köveket. A munkálatok befejezte után ezen a szakaszon a vonatok sebessége elérheti a 80 kilométeres óránkénti sebességet, a vasút tengelyterhelhetősége pedig a 22,5 tonnát tengelyenként.