2024. május 8., szerda

Környezettudatosságot az iskolákba!

Óbecse és Kiskunfélegyháza közös IPA-projektum keretében dolgozik a környezetvédelmi oktatás bevezetésén

Kiskunfélegyházi diákokat lát vendégül a napokban az óbecsei Than Emlékház, a József Attila Iskola Platán Utcai Közintézményének 25 tanulója azért jött Óbecsére, hogy az ECO-ECHOOL nevű projektum keretében egy szerbiai tanulmányi kiránduláson vegyen részt a Sever Đurkić Általános Iskola 25 diákjával. A program résztvevői március 27-e és 31-e között megismerkednek Óbecse és Törökbecse nevezetességeivel, és mivel a tematikus kirándulás a közösségépítés, a környezet és társadalom, valamint a víztakarékosság témájára épül, ez utóbbi jegyében az óbecsei vízüzembe is ellátogatnak.

Kollár Karolina felvétele

Kollár Karolina felvétele

A környezettudatosságról, fenntarthatóságról, takarékosságról szóló ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program vezető kedvezményezettje a kiskunfélegyházi Ecocenter Alapítvány, szerbiai partnere pedig az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör. A tavaly májusban indult projektum középpontjában a környezetvédelmi oktatás bevezetése és a fenntarthatóság komplex értelmezésével készült, területspecifikus ismereteket tartalmazó tanulmányok létrehozása áll. A program során a magyar és a szerb fél közösen állított össze egy 6 témakörből (társadalom és környezet, anyagtakarékosság, energiatakarékosság, víztakarékosság, fenntartható termékek és közösségépítés) álló kétnyelvű tananyagot, amelyet a határ mindkét oldalán fakultatív jellegű műhelymunkákon oktattak fél éven át 7. és 8. osztályos diákoknak.

Az Európai Unió társfinanszírozásával Jó szomszédok a közös jövőért szlogennel megvalósuló program áprilisban kiállítással zárul majd. A projektum teljes értéke meghaladja a 182 ezer eurót, ebből a Than Fivérek Értelmiségi Kör része több mint hatvanezer eurót tesz ki.