2024. április 26., péntek

Közel volt a szenzáció

Nem mindennapi mérkőzést játszott a Fehérvár csapata, amely az Európa-kupa negyeddöntőjének második, hazai mérkőzésén az izraeli Hapoel Holont látta vendégül. Az Alba a vendégszereplésen súlyos, 96:63 arányú vereséget szenvedett, ezért a visszavágóra nem sok reménye maradt. Jesús Ramírez tanítványai azonban szemmel láthatóan nem adták fel a küzdelmet, igaz, a spanyol edző előzőleg óvatosan annyit mondott, már a sima győzelem is szép búcsúnak számítana a sorozattól – ritkán jár magyar csapat ilyen magasságban európai klubtornán.

A Fehérvár az első perctől magához ragadta a vezetést, és fokozatosan ellépett az izraeliektől: az első negyed végére 5 (18:13), a félidőre 9 ponttal (42:33) vezetett. A harmadik negyed végén 12 pontos volt a magyar csapat előnye (65:53), de ez vajmi kevésnek bizonyult, ha az első meccsen összeszedett 33 pontos hátrányt is beszámították. A meglepetés azonban az utolsó tíz percben következett, hiszen a 19 pontos Freeman és a 18-ig jutó Heath vezette Alba ezt a periódust 31:10-re nyerte, s végül hajszálra ugyanazzal az eredménnyel győzött (96:63), mint az izraeliek a múlt héten. A hatalmas feltámadásnak azonban az 5 perces hosszabbítás vetett véget, a vendégek itt már megrázták magukat, és 11:5-tel hozták le a periódust, bejutva az elődöntőbe.

NBA

Vissza a győzelembe

A Detroit elleni hazai sikerrel (95:92) állt fel az indianai pofon után a Denver csapata, amely most hajszálra azonos mutatóval (50/23) áll a nyugati főcsoport élén, mint a címvédő Golden State. Nikola Jokić csapata második legjobb dobójaként 23 pontot szórt és 15 lepattanót szedett.

Portlandben megtörtént az idei szezon eddigi legsajnálatosabb esete. A TrailBlazers bosnyák ásza, Jusuf Nurkić a Brooklyn elleni mérkőzés hosszabbításában nyílt sípcsont- és szárkapocscsonttörést szenvedett, amikor egy felugrás után rosszul érkezett bal lábára. Nurkić sérülése előtt 32 pontot szórt a később győztes meccsen. Két hónapja a Sacramento ellen a valódi kuriózumnak számító „ötből öt” statisztikai mutatóval írta be magát az NBA történelmébe.