2024. április 26., péntek

Óvatosan örüljünk

Sajtószemle a magyar–horvát után
A játékosok megköszönték a nézők támogatását (Fotó: MTI)

A játékosok megköszönték a nézők támogatását (Fotó: MTI)

Teljes szívemből köszönöm a közönség támogatását!” – állt Szalai Ádám mondata a Nemzeti Sport keddi számának címlapján. Magyarország 2:1-re verte meg a vb-ezüstérmes Horvátországot a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezősorozatának második fordulójában. A győzelem hatalmas eufóriát váltott ki az anyaországi sajtóból. A horvát válogatott a negyedik helyen áll a FIFA-ranglistán, amelynek 1992-es bevezetése óta ennyire előkelően rangsorolt válogatottat a magyar csapat még nem győzött le tétmérkőzésen. Dzsudzsák Balázs arról beszélt, hogyan viselte a sokszor igencsak negatív kritikákat, a nemrég debütáló Szoboszlai Dominik pedig a horvátok elleni meccs érzelmi hangulatát taglalta. A középpontban mégis a Hoffenheim csatára, a már említett Szalai állt, aki arról vallott, büszke magyarságára. Érdemes egy pillantást vetni a közösségi média felületeire is, ahol szokás szerint rendkívül ellentétes indulatok szabadultak fel a győzelem kapcsán. Voltak olyanok, akik nem örültek annyira hazájuk győzelmének, és szinte meggyőződésszerűen hangoztatták, hogy a következő meccseken befuthat egy nem várt vereség, akár Azerbajdzsántól, akár Walestől. Az örömmámorban úszkáló drukkerek hatalmas diadalról zengtek ódákat. Különös, hogy ezúttal a skálán elég nagy volt a középréteg is, amely próbált reális maradni: „Na, kezdődik, vannak, akik már csoportelsőségről fantáziálnak! Pátkai nagyon jól fogalmazott, helyén kell kezelni a dolgokat!” – írta az egyik hozzászóló. Akadtak olyanok is, akik egyáltalán nem voltak elragadtatva az ellenfél teljesítményétől: „Sajnos nem egyszer előfordult, hogy egy bravúros eredmény után a kötelezőt nem tudta hozni a csapat. Ez a horvát csapat nem jó, még a kijutással is lesznek problémái” – kommentálta egy szurkoló.

Horvátországban is nagy volt a visszhang az összecsapást követően, Magyarországgal ellentétben azonban sokkal inkább negatív előjellel ábrázolták a történteket. Az index.hr portálon sorra jelentek meg az elemzések a mérkőzésről. Az egyik ilyen tanulmány a rögzített szituációk védekezését taglalja – pontosabban annak hiányát. „A 2018-as vb kezdete óta Horvátország 24 gólt kapott, ebből 13, azaz a gólok több mint fele rögzített helyzet után született” – írja az index.hr. Szintén ez a portál írja, hogy most van igazán nagy szükség Zlatko Dalić szövetségi kapitányra, mert ezúttal nem elég a „fel a fejjel” hozzáállás. „Mindenki kétszáz százalékot ad ellenünk. Hatalmas nyomás alá helyeznek minket, hiszen mégiscsak másodikak lettünk a világbajnokságon” – nyilatkozta az edző a találkozó után. A Sportske Novosti váratlan és kijózanító vereségről ír, ugyanakkor dicsérik Dalić őszinteségét. „Én jelöltem Kalinićet, Perišićet, Modrićot és a többieket a csapatba. Én vagyok a szövetségi kapitány, az enyém a felelősség. Engedjék, hogy dolgozzak, és kijavítsam a hibákat” – idézi a trénert a lap, amely kitért arra is, hogy ennek ellenére semmi sincs veszve.

Az már a selejtező sorsolásakor egyértelművé vált, hogy az E jelű ötös lesz a legkiegyenlítettebb, mert négy olyan csapat is helyet kapott ebben a csoportban, amely a 2016-os Eb-n legalább a nyolcaddöntőig jutott. Marco Rossi gárdája megfelelő szervezettséggel és a horvátok ellen látott motivációval valóban esélyes lehet az első két hely valamelyikére, ehhez azonban stabilan kell jól teljesíteni.