2024. április 27., szombat

Bővült a falugazdász-hálózat

Tordán tartotta évi közgyűlését a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

A falugazdász-hálózat kibővítése, a Magyarok Kenyere programban való sikeres részvétel, valamint az új zentai székházba való költözés voltak a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége tavalyi munkájának fontosabb eredményei – hangzott el a szövetség Tordán, szombaton megtartott rendes évi közgyűlésén.

Torda Márta és Nagy Miklós (Fotó: Kecskés István)

Torda Márta és Nagy Miklós (Fotó: Kecskés István)

A Magyarok Kenyere program sikeréhez a vajdasági gazdák 15 tonna búzával járultak hozzá. A szövetségnek 68 tagja van, a szombati közgyűlésen öt új taggal bővültek.

– A falugazdász-hálózatunkat sikerült nyolc fővel bővíteni, úgyhogy most már húsz falugazdászunk van, és a magyarlakta vajdasági vidéknek körülbelül a 75–80 százalékát le tudjuk födni. Jelen pillanatban több mint hatezer termelő igényelt segítséget a falugazdászoktól. Most látszik meg, amikor megjelent a gazdaságok felújításának a kötelezettsége, hogy a termelőknek mennyire szükséges ez a segítség – mondta Nagy Miklós, a VASZ elnöke.

Erdélyi Imre már egy évtizede falugazdász. Csóka község falvaiban és Szajánban segít több mint nyolcszáz gazdálkodót. Mint mondta, egyre több az idősebb gazdálkodó, ezért szükség esetén a házhoz is elmegy, és ott töltik ki a szükséges űrlapokat, így a gazdának csak alá kell azt írni.

Mint elhangzott, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének jó az együttműködése a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusaival.

– Nekünk fontos az, hogy milyen pozícióban van maga a szövetség és fontosak azok a programok, amelyeket a szövetség lebonyolít. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó legyen a kapcsolat a szövetség és a VMSZ szakpolitikusai között. Az elmúlt hetekben is több olyan fórumon vettünk részt, ahol találkoztunk a mezőgazdasági termelőkkel – ismertette Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, parlamenti képviselő.

A tordai találkozón megtartották a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának a vajdasági regionális ülését is.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről üdvözöljük a példaértékű összefogást, minden alkalommal, amikor Vajdaságba érkezünk. Amit a Vajdasági Agráregyesületek a szövetségen keresztül kiépítettek. Úgy látjuk, hogy megéri a VASZ tagjának lenni, amit az elmúlt időszakban a gazdaságfejlesztési programok sikere is fémjelez. A kamara működteti a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát, amelynek oszlopos tagja a VASZ is, amelyen keresztül az idei évben szeretnénk a pártoló tagság bővítését elérni, és olyan érdemi szolgáltatásokkal kiegészíteni ezt a tagságot, amely miatt még jobban megéri majd csatlakozni a Magyar Gazdák és a Kárpát-medencei határon túli gazdák vérkeringésébe – nyilatkozta Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója.
Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár a Mezőgazdasági Minisztérium és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének a közös téli előadás-sorozatainak a fontosságát emelte ki. Szerinte ez azért fontos, mert a terepi észrevételek segítenek abban, hogy színvonalasabb támogatási rendszert tudjanak létrehozni.

A közgyűlés részvevőit köszöntötte Torda Márta, a budapesti Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának főosztályvezetője és Szekér Klára, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa. Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettese pedig ismertette a titkárság pályázatait.

A közgyűlésen elismerésben részesítették azokat a falugazdászokat, akik már tíz éve végzik ezt a feladatot, valamint azokat, akik hozzájárultak a Magyarok Kenyere program sikeréhez.