2024. április 27., szombat

„Minden szép és jó, ami történt, de ideje magam mögött hagyni”

Interjú Györe László zentai teniszezővel

Múlt héten a zentai városházán ünnepélyes fogadásban részesült a riói salakpályás ötszázas ATP-torna győztese. A szülővárosába visszatérő Györe László pályafutása eddigi legnagyobb sikere után készségesen és türelemmel válaszolt a média kérdéseire. Az újságíróknak elmondott válaszokból megtudhattuk, hogy a zentai játékos stábja hamarosan egy újabb személlyel bővül, hiszen a megfeszített tempó miatt Györének szüksége van egy fizioterapeutára, aki végigkíséri őt a versenyeken, segít a sérülések elkerülésében, és a gyorsabb regenerációt is biztosítja. Arról, hogy ki lehetne a legnagyobb skalp pályafutásában, Györe viccesen csak annyit mondott, hogy az aktuális világelsőt legyőzni mindig hatalmas érdem, bárki is legyen az, s egyelőre Novak Đoković a kiszemelt, de a jövőben változhatnak a dolgok. A módosult szabályokkal újrainduló Davis-kupában továbbra is ütőt ragadna, de egyelőre nem tudni, hogyan folytatódik a sorozat Szerbia számára. A sajtótájékoztatón Czegledi Rudolf zentai polgármester a város nevében egy festményt ajándékozott Lászlónak, mindehhez meglepetésként egy doboz kézműves csokoládé is járult. A szökőkútnál lévő téren a szurkolókkal való fényképezkedésre és szelfizésre is jutott idő. A nap ekkor még nem ért véget Lacinak, hiszen egy helyi kávézóban valamivel oldottabb hangulatban a zentai teniszklub vezetőivel és tagjaival közös tortázásba kezdett. Szerbia második számú teniszezője jelenleg a 31. az ATP-világranglistán, a hétvégén pedig újabb díjjal bővült a vitrinje – igaz, ezúttal nem kellett órákon át küzdenie a pályán a trófeáért. A Szabadkán megtartott Vajdasági Tehetséggálán a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács a Tehetséges fiatal kategóriában a júniusban 24. életévét betöltő teniszezőt is megjutalmazta. Györe a közelmúlt sikereiről és a jövőbeli célokról is mesélt.

Zentán nagyon büszkék a város legújabb sztárjára (Gergely Árpád felvétele)

Zentán nagyon büszkék a város legújabb sztárjára (Gergely Árpád felvétele)

Hogyan értékelnéd az elmúlt időszakod?

Életem legszebb időszaka volt ez. Az első versenyt Rio de Janeiróban játszottam, ahol a döntőben Félix Auger-Aliassime-ot győztem le, és ezzel pályafutásom legnagyobb sikerét értem el. Nagyon sok célomat teljesítettem Brazíliában, hiszen Dominic Thiem személyében megvertem egy top tízes játékost, nyertem egy ötszázas ATP-tornát, és a világranglistán is sokat léptem előre. São Paulóban az elődöntő volt a végállomás, majd szabadkártyát kaptam a kemény pályás Indian Wells-i tornára. Ez nagyon sokat számított, örültem neki, de sajnos kicsit elfogyott az erőm a második meccsre. Ugyanakkor az elért eredmények hatalmas motivációt adnak a jövőre nézve is.

Mennyire vagy elégedett a jelenlegi világranglistás helyezéseddel?

Év elején nem is reménykedtem ennyire jó pozícióban, legalábbis nem ilyen hamar. Az év végi cél talán a top 50 volt, most viszont 31. vagyok, így változtak a célok. Szeretném, ha az évet a legjobb húszban fejezném be.

A riói döntő után a győzelmi beszédedben a nagy nyilvánosság előtt is beszámoltál arról, mi történt a családoddal, és elhunyt szüleid emlékének ajánlottad a trófeát. Miért gondoltad úgy, hogy ennek most jött el az ideje?

A pillanat hevében egyszerűen csak úgy éreztem, hogy ezt el kell mondanom. Nagyon sokat köszönhetek nekik, biztosan nem itt tartanék nélkülük. Ők a legnagyobb motivációim, ők adják a legtöbb erőt a nehéz helyzetekben. Egy ilyen siker után teljesen nyilvánvaló volt, hogy megemlékezek róluk.

Egy korábbi beszélgetés során említetted, hogy a kitartás és a kiegyensúlyozott teljesítmény az, amely a legnagyobb különbséget jelenti közted és a világ élmezőnye között. Most, hogy a legjobb 32-be jutottál, mit teszel annak érdekében, hogy ott is maradj?

Györe László a riói trófeával (Fotó: Beta/AP)

Györe László a riói trófeával (Fotó: Beta/AP)

Ami magát a munkát, valamint az ahhoz való hozzáállást illeti, nem tervezek komolyabb változtatást. A lényeg, hogy a jövőben is ugyanígy eddzek, szerény maradjak, és az elképzelt ütemben folytassam a karrieremet. Vannak olyan dolgok a játékomban, amelyeken javítani kell, alakítani rajtuk, de igazából a bevált recepten nem kell túl sokat korrigálni. Igaz, hogy korábban azt mondtam, a jó teljesítményhez folyamatosan szükségesek az eredmények, s nem elég, hogy az ember néha-néha lejátszik egy nagyon jó versenyt. Én is erre fogok összpontosítani a jövőben, hogy minél jobban csináljam a dolgom. Minden szép és jó, ami történt Rióban, de ideje magam mögött hagyni és továbblépni.

Merre folytatod az idei szezonodat?

A következő versenyeim mind salakon lesznek. Április elején a 250-es marokkói ATP-tornán kezdek, majd a monte-carlói 1000-es következik, a hónap utolsó hetében pedig Budapesten játszok majd. A ranglistahelyezésemből adódóan az összes nagyobb versenyen részt veszek, s próbálom folytatni a jó sorozatot.

A tornagyőzelmeknek köszönhetően jövőre már pontokat is védesz majd az év első részében. Van már távlati terv arra, hogyan alakítjátok a 2020-as szezont?

Azt hiszem, ez már a velejárója a tenisznek, de ennyire előre még nem néztünk az edzőmmel. Próbálok a jelenben maradni, az adott pillanatra figyelni. Most nívósabb tornákon fogok indulni, talán az ellenfelek is nehezebbek lesznek, de én is évről évre javulok. A pontozás is egészen más az ATP Toruon, mint amit eddig tapasztaltam a challengereken. Lehet, hogy kicsit most már nehezebb előrehaladni a ranglistán, mert szoros az élmezőny, ugyanakkor nehezebb visszaesni is. A lényeg, hogy a játékom stabil maradjon, az eredmények majd jönnek ennek következtében.

A zentai Györe Lászlónak legközelebb tehát a marrakési salakon szoríthatunk, s a közeljövőben is joggal remélhetjük, hogy a szülővárosában a tiszteletére felcsendülő We Are the Champions című angol dal szövege többször is beteljesül.