2024. április 26., péntek

Már a felügyelőket is fenyegetik

Törvénymódosítással szigorítanák az ellenőrök védelmét

A felügyelők büntetőjogi védelmének szigorítását javasolja az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium és a Szerbiai Felügyelők Hálózata, valamint a NALED, a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés .

Támadások, sértő szavak és fenyegetések mellett fizikai leszámolásokat is egyre gyakrabban el kell szenvedniük a felügyelőknek munkájuk során – tette közzé Dragoman Paunović, a Szerbiai Felügyelők Hálózatának elnöke.

– Számos esetben akadályozzák a felügyelők munkáját. A terepi ellenőr személye és családtagjai ellen súlyos fenyegetéseket kénytelen elszenvedni. Gyakran kulcsra zárják előttük az épület ajtaját, kizavarják őket a helyiségből és kutyákat eresztenek rájuk. Üldözéseknek, könnyebb és súlyosabb testi sérüléseknek vannak kitéve a felügyelők munkájuk során – nyilatkozta Dragoman Paunović.

Hozzátette, hogy az ellenőröknek munkájuk jellegéből kifolyólag, a rájuk háruló felelősséggel összhangban fokozott büntetőjogi védelmet kell élvezniük, ugyanúgy, mint a köz- vagy állami biztonságot fenntartó szervek alkalmazottainak.

Paunović elmondta, hogy a törvénytelenül eljáró polgárok gyakran hamis vádakkal illetik a felügyelőket, és kártérítési keresetet nyújtanak be ellenük.

A felügyelői munkáról szóló törvény értelmében az ellenőr olyan hivatalos alkalmazott, aki büntetőjogi védelmet élvez, és rendőrségi segítséget is kérhet ellenállás esetén – mondta Zoran Kasalović, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium tisztségviselője.

– A büntető törvénykönyv előírja a felügyelők elleni bűncselekmények következményeit. Az ellenőrök elmondása pedig azt igazolja, hogy az elkövetőket gyakran nem büntetik meg jogellenes, erőszakos magatartásuk miatt. Ezért kezdeményezték az illetékesek a büntetőjogi védelem szigorítását – mondta Zoran Kasalović.

Milan Stefanović, a NALED jogi szaktanácsadója szerint meg kell erősíteni az ellenőrök büntetőjogi védelmét, valamint mindezt következetes ügyészségi és igazságügyi gyakorlatnak kell kísérnie, ahhoz, hogy a törvény hatékony lehessen.

A felügyelők elleni bűncselekmény esetén – ha minderre törvényi előírás vonatkozik – általános büntetőeljárás folyik, a bírósági eljárás során pedig szigorúbb büntetőjogi politikát kellene kialakítani – mondta Stefanović.