2024. április 27., szombat

Diákjaink követelik a természetjárást!

Brankica Tabak: A környezettudatosságra való nevelést az óvodás korú gyerekeknél kell kezdeni  (Fotó: Fehér Ildikó)

Brankica Tabak: A környezettudatosságra való nevelést az óvodás korú gyerekeknél kell kezdeni (Fotó: Fehér Ildikó)

A Tisztább és zöldebb iskolákért Vajdaságban program népszerűsítése céljából tegnap kerekasztal-beszélgetést tartottak a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban (SPENS), az Újvidéki Tavasz elnevezésű rendezvénysorozat keretében. A programot öt tartományi titkárság támogatja: az oktatási, a mezőgazdasági, az energiaügyi, településrendezési, építkezési és környezetvédelmi, továbbá a demográfiai és nemi egyenjogúsági titkárság. Mellettük az újvidéki Erdőtelepítő Mozgalom és a RECAN hulladékhasznosító alapítvány is a támogatók között van, az idén tizedik évfordulóját ünneplő programcsomaghoz csatlakozott Újvidék és Belgrád városi vezetősége, Karlóca önkormányzata, a Vajdaság Erdei Közvállalat, a Fruška gora Nemzeti Park, a belcsényi Lafarge cementgyár és a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) is.

Horváth Bábinszki Ildikó biológus (Fotó: Fehér Ildikó)

Horváth Bábinszki Ildikó biológus (Fotó: Fehér Ildikó)

− Az a célunk, hogy minél többen felfigyeljenek és részt vegyenek a programban, hiszen azzal a szándékkal hoztuk létre a programot, hogy tudatosítsuk a környezetről való gondoskodás fontosságát és fokozzuk az iránta viselt személyes felelősséget. Biztos léptekkel haladunk afelé, hogy a gyerekeket már kiskoruktól kezdve az ökológiailag helyes útra irányítjuk. Az iskolák és óvodák képviselőinek és a gyerekeknek a motiválásával ezt el is tudjuk érni. Jelenleg mintegy 2,5 millió dinár áll rendelkezésünkre az idei feladatok megvalósítására. Immár hagyománnyá vált, hogy a legsikeresebb iskolákba és óvodákba járó gyerekek különböző szabadidős programokban vesznek részt, Karlócára vagy a Fruška gora Nemzeti Park területére kirándulnak. Ezeket az oktatással egybekapcsolt programokat a gyerekek nagyon élvezik, valójában a terepen és a természetben tanulnak meg a legtöbbet a környezetvédelem fontosságáról – mondta Brankica Tabak településrendezési és környezetvédelmi altitkár. A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola és a zentai Emlékiskola már a kezdetektől a program részesei. Horváth Bábinszki Ildikó biológus elmondta, hogy tíz év alatt nagyon sok tevékenységben vettek részt.

− Az iskola környezetének a rendezése, a zöldesítés, a tantermek zöldesítése, a különböző ökológiai tekintetben jelentős dátumok megjelölése, a szemétgyűjtő és az újrahasznosítási akciókban való részvétel, a természetben megtartott órák – számos tevékenységen vagyunk túl tíz év elteltével. A gyerekek szeretik, sőt követelik is a környezetrendezési vagy természetjárási akciókat. A szülők is elégedettek azzal, hogy a fiatalok nemcsak tanulnak, hanem társadalmilag hasznos tevékenységgel foglalkoznak, és hogy ökológiailag felelősségteljes életet élnek. A további terveinkben is az szerepel, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik a fásítást tudatosan, a saját házuk környékén kezdik meg, majd a későbbiekben civil szervezetek munkájába kapcsolódnak be, vagy a kommunális vállalattal együttműködve magasabb szinten művelik Vajdaság fásítását – hangsúlyozta Horváth Bábinszki Ildikó.