2024. május 8., szerda

Új ultrahangkészüléket kapott az Adai Egészségház

Ada község önkormányzata 4,3 millió dinárt fordított a berendezés megvásárlására a minőségi betegellátás érdekében

Az Adai Egészségház egy korszerű, 2018-as évjáratú, Samsung gyártmányú 3D color doppler ultrahangkészülékkel gazdagodott, amely az alapegészségügyi ellátáson belül lehetővé teszi a minőségi radiológiai, bel- és nőgyógyászati vizsgálatok, valamint gyermek-csípőultrahang elvégzését. Az egészségügyi intézmény vezetőségének kérésére vásárolta meg Ada község önkormányzata, hogy szavatolja a minőségi betegellátást, miután a korábbi, több mint 12 éves készülék már teljesen elhasználódott, és a szerviz sem vállalta a javítását. Az új berendezést csütörtökön adta át ünnepélyesen Bilicki Zoltán adai polgármester önkormányzati vezetők társaságában dr. Balog András igazgatónak és a gépen dolgozó szakorvosoknak az egészségházban.

A korszerű ultrahangkészülék ünnepélyes átadása az egészségházban (Fotó: Csincsik Zsolt)

A korszerű ultrahangkészülék ünnepélyes átadása az egészségházban (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Ada község önkormányzata számára fontos, hogy az egészségügyre elegendő pénzt fordítsunk, hogy ha baj van, akkor az itt dolgozó orvosok és ápolók tudjanak megfelelően reagálni, és elláthassák a beteg polgártársainkat. A helyi önkormányzat a gépbeszerzésre 4,3 millió dinárt különített el a 2019-es községi költségvetésből. Bízunk benne, hogy az orvosok által kiválasztott berendezés megfelelően kiszolgálja az egészségügyi ellátásban jelentkező igényeket – nyilatkozta Bilicki Zoltán.

A mai egészségügyi ellátásban, illetve az orvoslásban az ultrahangos diagnosztika már alapmódszernek számít – mondta dr. Balog András, az egészségház igazgatója, aki megjegyezte, hogy manapság már elképzelhetetlen enélkül az orvosi vizsgálat.

– Az Adai Egészségházban 1986 óta létezik ez a metódus, miután az intézménynek sikerült saját eszközökből beszereznie az első korszerű ultrahanggépet, amely több mint 10 évig szolgálta az adai lakosság egészségügyi ellátását. A kiöregedett gépet egy donációba kapott készülékkel pótoltuk, amelyet szintén 10 évig használtunk. A harmadik készülékünket 2006-ban szereztük be, és több mint 12 évig szolgálta a lakosságot és az itt dolgozó orvosokat. Több mint 36 000 vizsgálatot végeztünk el vele. Az ősz folyamán gondunk volt a géppel, de a szerviz már nem vállalta a javítását. Aztán egy kis korrekcióval sikerült „életben tartani”, de ezek a gépek idővel elhasználódnak, hiszen általában 7-8 év az élettartamuk – magyarázta dr. Balog András.

– A készüléken négy szakorvos dolgozik: a radiológus, a belgyógyász, a gyermekgyógyász és a nőgyógyász. Mindennemű ultrahangvizsgálatot végzünk: a teljes hasi ultrahangvizsgálatot, a lágyszövetek, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a prosztata és a mell vizsgálatát, az erek dopplervizsgálatát, valamint a gyerekeknél a velük született csípőficam korai diagnosztikáját, illetve a nőgyógyászati és szülészeti ultrahangot is. Az új berendezés óriási előrelépés és nagyon nagy segítség az egészségház és az adai lakosság számára. Ezzel nagyon sok vizsgálatot el tudunk végezni alapszinten helyben, amiért a pácienseknek nem kell vidékre utazniuk. A korszerű új készülék három szondával van ellátva. A lineáris szonda a puhaszövetek diagnosztikájára szolgál, a szferikus szonda a hasi és a szülészeti ultrahangvizsgálatok végzésére alkalmas, az endokavitális vagy hüvelyszonda pedig a nőgyógyászati vizsgálatok használatára hivatott – közölte az egészségház igazgatója.