2024. április 27., szombat

A férfiakat is érintheti a mellrákos megbetegedés

A mellrák elleni küzdelem napja alkalmából szerdán Szabadkán megelőző vizsgálatokat és felvilágosító előadásokat tartanak

A mellrák elleni küzdelem nemzeti napja alkalmából a szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Közkórház, a Szabadkai Gyógyszertárak és a Vöröskereszt szabadkai szervezete immár hetedik alkalommal szervez szűréseket és megelőző programokat Szabadkán.

Világszerte 6 millió nő él ezzel a betegséggel, évente 1,6 millióan betegednek meg, és félmillióan bele is halnak ebbe a betegségbe. Szerbiában évente mintegy 3600 nőt diagnosztizálnak emlődaganattal és 1600-an halnak bele a mellrákba.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

Dr. Nada Kostić Bibić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet munkatársa a keddi sajtótájékoztatón ismertette a megbetegedéssel kapcsolatos statisztikai adatokat, amelyek szerint 2016-ban Szabadkán 132 nőnél alakult ki melldaganatos megbetegedés és közülük 49 haltak meg. Ezek a számok minden évben egyre nagyobbak, állapította meg a szakember.

– Nemcsak a nők, hanem a férfiak is érintettek lehetnek. A nők esetében a 40 év feletti korosztály a veszélyeztetettebb. Többségénél csak kései fázisában állapítják meg a problémát, ilyenkor azonban nagyon kevés a gyógykezelés esélye. A rák legyőzésében a megelőzés és a korai diagnózis segíthet. Sok nő önmagán végez ellenőrzést, de ultrahangos és mammográfiai vizsgálatra is szükség van – jelentette ki dr. Verica Dronjak, a szabadkai Egészségház Megelőzési Központjának orvosa.

Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője arról tájékoztatta a médiát, hogy a Városháza alatt lévő gyógyszertárban szerdán 8 és 13 óra között ingyenes tanácsadást tartanak, és a gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálják majd a betegségben szenvedő nőknél.

Zoran Milovanović, a szabadkai Vöröskereszt képviseletében elmondta, hogy a helyi szervezet szerdán 17 és 19 óra között székházában vizsgálatokat és felvilágosító előadásokat szervez.