2024. április 27., szombat

Szerelmi társadalomkritika egy kis erotikával

Regény a mobiltelefonból – Óbecsén bemutatták Szekeres Judit legújabb könyvét

Szekeres Judit vajdasági írónő Zuhanás a fellegekbe című regényét ismerhette meg az olvasóközönség nemrégiben az óbecsei Népkönyvtárban. A budapesti bemutató után, az óbecsei is nagy sikert aratott, hiszen az utolsó hely is elkelt a könyvtárteremben. A fiatal írónő harmadik könyve az év elején jelent meg az Alomgyár Kiadó gondozásában. A nagy sikerű Meztelen igazság és A múlt árnyékában című regényei után, a legújabb kiadványnak is a romantika áll a középpontjában. Szerelem, kapcsolat, érzelmek, karrier, becsület, bosszú, egy igen izgalmas történet finom erotikával megfűszerezve, így hangzana a könyv rövid összefoglalója. A könyvbemutatón Szekeres Judittal Kancsár Izabella, a Vajdasági RTV munkatársa, az írónő gyermekkori barátnője folytatott közvetlen beszélgetést.

Szekeres Judit dedikál (Fotó: Fehér Ildikó)

Szekeres Judit dedikál (Fotó: Fehér Ildikó)

Teltházas könyvbemutató (Fotó: Fehér Ildikó)

Teltházas könyvbemutató (Fotó: Fehér Ildikó)

− Romantikus történet, amelyhez az erotika fűszerként társul, ezt a vonalat kíséri a legújabb könyvem is. Arra törekszek, hogy a könyvnek a szórakoztató jellege mellett, legyen üzenete, tanulsága, csattanója. A Zuhanás a fellegekbe regény, valójában társadalomkritika is. Az előző két könyvvel ellentétben, amelyben a szereplőknek magyar nevük van és Magyarországon játszódik a történet, az új könyvben Jenna és John a főszereplők, a történet pedig az Egyesült Államokban és Európa több városában játszódik. Valójában ennek az az oka, hogy az új könyvemet a nemzetközi piacra terveztem. Maga a könyv címe ellentmondásos, hiszen zuhanni csak lefelé lehet, a cím valójában arra utal, hogy nem minden az, aminek látszódik. Kinek mi a normális? Ez személyre szabott dolog, nem lehet generalizálni, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a normális. Nekem minden normális, ami boldoggá tesz, azzal, hogy az mást nem károsít meg. A könyv végén mindig hagyok egy kis kapaszkodót, hogy a későbbiekben vissza tudjak térni rá, azaz folytatása is lehessen, így van ez a mostani könyvemmel is – hangsúlyozta az írónő.

Az első regény a Meztelen igazság 2017-ben jelent meg, 2018-ban annak folytatása A múlt árnyékában, és 2019-ben pedig már a harmadik regény látott napvilágot, sokan azon csodálkoznak, hogyan lehet ilyen rövid idő alatt megírni három, majdnem 400 oldalas könyvet. Az írónő saját bevallása szerint minden szabadidejét az írásnak szenteli, és könyvének mintegy 80 százalékát a mobiltelefon segítségével jegyezte le.

− Addig, amíg be nem fejezek egy fejezetet, nem tudom félretenni a „ceruzát”. Az írás mellett sok elfoglaltságom van, így azt praktizálom, hogy amikor sorban állok, mondjuk a postán, a bankban, akkor a telefonomba jegyzetelek. A modern technológia nélkül szinte már nem is tudjuk elképzelni az életünket. Manapság telefonos üzeneteket küldözgetünk egymásnak, nem leveleket, így a könyvem is tükrözi ezt a modern korszakot, hiszen ezzel is „életszagúbb”, hihetőbb a történet – mondta Judit.

Igaz, hogy az írónő könyvei romantikusak, de célközönsége mégsem csak a fiatal lányok és a nők.

− Egy tizenhatos karikát azért tennék a könyvre, de azon felül mindkét nemnek ajánlom. Az eddigi tapasztalat is azt mutatja, hogy a nők és a férfiak egyaránt olvasták könyveimet. Sok olyan visszajelzést kaptam, hogy az olvasók nem tudták letenni a könyvet, míg a végére nem jutottak. Nagyon sok férfi olvasótól is kaptam visszajelzést, hogy tetszett nekik a könyv – vallotta Judit.

Az írónő további terveiben a könyvek más nyelven való kiadása, és továbbra is az írás szerepel.

− Szeretném a könyveket lefordítani, más nyelvekre is, az első könyvnek a szerb nyelvre való fordítása már folyamatban van, a harmadik kötetnek pedig az angol fordításán is dolgozok. Valamint lassan nekivágok a negyedik könyv írásának is, gondolatban már megvan a sztori az elejétől a végéig, csak le kell ülni megírni, ehhez meg idő kell. Igyekszem találni rá időt – mondta Szekeres Judit.

Fenyvesi Szilvia (Fotó: Fehér Ildikó)

Fenyvesi Szilvia (Fotó: Fehér Ildikó)

Az írónő előző könyveit is az óbecsei Népkönyvtárban mutatta be, a kultúrintézmény számára ez nagy megtiszteltetés. Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár felnőtt részlegének a könyvkezelője elmondta, hogy a könyvtárban megtalálhatók az írónő könyvei, amelyek igen keresettek.

− A fiatalok és a középkorosztályúak is egyaránt érdekeltek az írónő könyvei iránt, és nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Hazai szerzőről van szó, így az is hozzájárul az olvasottsághoz, valamint a könyvek címe is vonzza az érdeklődőket, főleg a tinédzsereket. A visszajelzésekből azt mondhatom, hogy az olvasók nagyon elégedettek a könyvekkel, és csak pozitív dolgokat mondanak róla. Igaz, hogy a modern technológiák korában élünk, de a fiatalok körében igenis aktuális az olvasás, nemcsak a házi olvasmányokért jönnek, hanem szeretik a tinédzser, a fantasztikus és a szerelmes regényeket is – mondta Fenyvesi Szilvia.

A bemutató után kíváncsiak voltunk a jelenlévők véleményére az írónő könyveiről.

− Az előzetes alapján nagyon megtetszett a Zuhanás a fellegekbe című könyv. Mivel a barátom szeptemberben egy másik városba megy egyetemre, így hasonló helyzetbe kerülök mint a könyv főhősnője, és mindenféleképpen szeretném elolvasni, ők hogyan kezelték a távkapcsolatot, milyen szituációkban voltak, és hogyan tudtak alkalmazkodni egymáshoz.

Kalocsai Irisz (Fotó: Fehér Ildikó)

Kalocsai Irisz (Fotó: Fehér Ildikó)

Simon Vivien (Fotó: Fehér Ildikó)

Simon Vivien (Fotó: Fehér Ildikó)

A mai világban bármiről lehet szabadon beszélni, olvasni, így a könyv erotikus vonása nem tabu téma, hiszen az internet, a sajtó is tele van hasonló témákkal. Nagyon szeretek olvasni, de a suli mellett inkább csak hétvégén vagy esténként jut rá idő. Szeretem a romantikus könyveket  – vallotta Kalocsai Írisz.

− Elolvastam az első könyvet, amely érdekes és izgalmas, csakis ajánlani tudom, és valójában ezért döntöttem, hogy most a legújabb kötetet is megvásárolom. Szerintem azonnal nekivágok az olvasásnak, mert nagyon kíváncsi vagyok a tartalmára. Lehet, hogy az erotika egy picit tabu téma a társaságban, de valójában mindenki kíváncsi rá. Az érdekes kalandos könyveket szeretem – hangsúlyozta Simon Vivien.

Szekeres Judit könyvei az óbecsei Papirusz könyvesboltban, valamint Magyarországon szinte minden könyvesboltban megtalálható.