2024. április 27., szombat

Közigazgatási felügyelet a kataszteri hivatalban

Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztérium a hétvégén közleményben tudatta, hogy közigazgatási felügyeletet vezetett be a Köztársasági Földméréstani Intézetben (RGZ), ahol a foglalkoztatottak egy része huzamosabb ideje sztrájkol. A szakminiszter, Zorana Mihajlović kabinetjéből kiadott közlemény szerint a felügyelet célja a hivatalban uralkodó helyzet áttekintése, majd ennek alapján kormányintézkedések meghozatala a hatékonyabb szolgálat érdekében. Munkacsoport alakult azzal a feladattal, hogy megállapítsa, hány befejezett és folyamatban maradt ügy volt első- és másodfokú eljárásban 2018-ban, hány ügyet nyitottak meg az RGZ munkájára benyújtott panaszok alapján, pontosan hányan dolgoztak az intézetben különféle szerződések alapján. A csoport elemzi a kataszteri hivatal belső eljárásait és okiratait is, majd a begyűjtött adatok, tények alapján jelentést tesz, egyúttal pedig intézkedéseket javasol a kormány alelnökének, Zorana Mihajlovićnak.

Borko Drašković, a Köztársasági Geodéziai Intézet igazgatója helyesli a minisztériumi döntést.

„Azt hiszem, most először történik meg, hogy rendszerbeli megközelítéssel igyekeznek megoldani ezt a bonyolult problémát. Az államnak megvannak az intézményes kapacitásai egy olyan megoldásra, hogy ne a polgárok lássák kárát a szakszervezetek mögött megbúvó, felelőtlen egyének hanyagságának” – fogalmazott Drašković, aki szerint az év végére rendeződhet a helyzet.

A csökkentett fizetés miatt elégedetlen kataszteri foglalkoztatottak először tavaly december elején szüntették be a munkát, majd január végén abban állapodtak meg a munkaügyi minisztériummal, hogy a következő egy évben kifizetik nekik a megszüntetett bérpótlékokat. Miután ez nem történt meg, február 27-én újabb sztrájkba kezdtek, szakszervezeti irányítással.

A földméréstani intézet egyébként tegnap közölte, hogy pályázat útján 455 fiatal geodéziai és informatikai szakembert, valamint jogászt állított munkába. A tavaly áprilisban megjelent pályázatra nem kevesebb mint 26 000 személy jelentkezett. Korábban az RGZ-ben dolgozók átlagéletkora meghaladta az 50 évet.