2024. március 29., péntek

Harcainkat ma szavakkal vívjuk

Koszorúzással egybekötött megemlékezés a Népkör MMK székháza előtt

Március 15-e alkalmából pénteken koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Népkör Magyar Művelődési Központ előtt. Az eseményen dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint a kiegyezés összefüggéseire mutatott rá.

A megkoszorúzott Kossuth-mellszobor (Fotó: Patyi Szilárd)

A megkoszorúzott Kossuth-mellszobor (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ha körülnézünk Szabadkán, látjuk, hogy a vasutunk, a villanyhálózatunk, az iskoláink, a szeretett Városházánk, a Népkör mind a kiegyezés korában született. Sok mindent köszönhetünk ennek a korszaknak, amely nem jöhetett volna létre, ha nincsenek a márciusi ifjak. Lehet, hogy nagyon megosztóak voltak annak idején, de mégis csak, egyrészt a forradalom, másrészt a kompromisszumkészség vezetett el odáig, hogy aztán egy felemelkedés következhessen be. Mi itt ebben a térségben nem vagyunk mentesek a történelmi szellőktől és a nagy viharoktól sem, ezért újra és újra át kell gondolnunk a tizenkét pontot, és mindig át kell gondolnunk azt, hogy amit teszünk, milyen hatással lesz az utókorra – mondta Takács Márta, és hozzátette, hogy mai harcainkat nem fegyverekkel, hanem szavakkal vívjuk meg.

Az ünnepi beszéd után megkoszorúzták a Népkör székházán lévő Kossuth Lajos-mellszobrot. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Farkas Imre külgazdasági attasé, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Lulity Emil, az MNT hivatalának vezetője, Szabadka Város önkormányzatának nevében Horvát Tímea alpolgármester, Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsos és Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Bús Ottó, a párt intézőbizottságának elnöke, a Magyar Mozgalom nevében Garai Zsolt társelnök és Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció vezetője, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Raffai Telecski Ágnes és Arancsics Angéla, a Népkör MMK nevében pedig Takács Márta elnök és Bodrogi Béla főtitkár helyezték el a kegyelet virágait.