2024. április 27., szombat

Zenével a magyarságról, forradalomról

1848/49-es megemlékezés az Európa Kollégiumban

Az 1848/49-es szabadságharcról és forradalomról emlékeztek meg az Európa Kollégiumban. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatói ünnepi hangversennyel léptek fel, amelynek a kollégium díszterme adott otthont.

A program a magyar himnusz felcsendülése után Snejder-Sára Ildikó igazgatónő köszöntőjével kezdődött, majd a szegedi tehetségek koncertjére került sor.

Szilágyi Zita másodéves szólóének szakos hallgató így nyilatkozott a műsorral kapcsolatban:

– A koncert gondolatának megszületése Milisavljević Laurától származik, aki újvidéki származású, tehát nagyrészt magánkezdeményezés volt, de a tanáraink is segítettek a felkészülésben. Tudatos választás volt, hogy a hangversenyen sok magyar szerző által komponált mű elhangzott el – többek között Bartók, Liszt, Kodály szerzeményei –, mivel az itteni hallgatóság számára is nagyon fontos a magyarság, és bennünket is a március tizenötödikei események és az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hangulatának érzékeltetése vezényelt. Igyekeztünk a forradalomnak nemcsak a tragikus elemeit, hanem az emberi oldalát is megmutatni, hiszen sokféle érzelem volt jelen, és például akkor is volt szerelem, s akkor is volt tánc.

Mivel számunkra a zene nagyon fontos, ezért nagyon jó, hogy így tudunk megemlékezni erről a fontos eseményről, hiszen a zene a szavakon és egyéb kifejezési eszközökön is túlmutat – osztotta meg velünk gondolatait Szilágyi Zita.