2024. április 27., szombat

A jogszegések megelőzésén kell munkálkodni

Az ombudsman átadta a vajdasági parlament elnökének a múlt évre vonatkozó jelentését
A jelentés részleteit a következő ülésén vitatja meg a képviselőház (Fotó: Ótos András)

A jelentés részleteit a következő ülésén vitatja meg a képviselőház (Fotó: Ótos András)

Az emberi és a kisebbségi jogok előbbre vitelén, a gyermekek jogainak érvényesítésén, a nemi egyenlőség alkalmazásán dolgozott 2018-ban a legtöbbet a tartományi ombudsman intézménye. Ez derül ki a múlt évre szóló jelentésből, melyet prof. dr. Zoran Pavlović jogvédő tegnap adott át Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének. Az ombudsman azt is megállapította a dokumentumban, hogy a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kellene kapnia a megelőzésnek a különféle intézmények működésében, hogy társadalmunk már eleve elkerülje a jogszegések lehetőségét.

Pásztor a találkozón elégedettségének adott hangot a Tartományi Képviselőház és az ombudsmani intézmény eddigi együttműködése kapcsán, s arról beszélt, véleménye szerint ez a kooperáció a jövőben még kifejezettebb és mélyebb lesz. Abban is megállapodtak, hogy az ombudsman jelentése már a parlament következő ülésén napirendre kerül, hogy megtárgyalják annak részleteit a képviselők.

Az érvényben lévő tartományi előírásokkal összhangban a jogvédőnek minden évben legkésőbb március 31-éig jelentést kell tennie előző évi tevékenységéről a képviselőháznak. A jelentésnek tartalmaznia kell az ombudsman észrevételeit, a különféle beadványokkal kapcsolatos intézkedéseket és a tartományi szervek munkájával kapcsolatban megfogalmazott ajánlásokat.