2024. április 27., szombat

Irán változtathat védelmi stratégiáján más országok "gyanús nukleáris projektjei" miatt

Egy magas rangú iráni biztonsági tisztviselő szerdán azzal vádolta meg az ország térségének regionális hatalmait, hogy "gyanús nukleáris projektekre" költenek, és arra figyelmeztetett, hogy ez a védelmi stratégia megváltoztatására késztetheti Teheránt.

Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára, Ali Samháni nem nevezett meg konkrét országokat, de Iránban komoly aggályokat ébresztett az amerikai nukleáris technológia tervezett átadása Szaúd-Arábia számára.

"A térségében egyes országok az olajból származó bevételeiket gyanús nukleáris projektekre költik, amelyek veszélyeztethetik a régió és a világ biztonságát" - fogalmazott Samháni.

Az Egyesült Államok, Izrael és egyéb szövetségesek szerint Irán nukleáris programja fenyegetést jelent a világ biztonságára, míg Irán azt állítja, hogy békés célú nukleáris tevékenységet folytat. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője ki is adott az atomfegyverek fejlesztését tiltó vallási rendeletet.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az Iránnal kötött 2015-ös megállapodásból, amely garantálni hivatott, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon az Irán elleni nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe. Trump arra hivatkozott, hogy a megállapodás nem gátolja meg egyszer s mindenkorra, hogy Irán atomfegyvert állítson elő, és nem vet gátat Teherán regionális hatalmi törekvéseinek. Ezért az Egyesült Államok újra szankciókat léptetett életbe Irán ellen. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán betartja a megállapodást.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a múlt hónapban képmutatással vádolta az Egyesült Államokat amiatt, hogy szerinte megpróbálja ellehetetleníteni az iráni nukleáris programot, miközben Szaúd-Arábiának - Teherán nagy riválisának - nukleáris technológiát adna el.