2024. április 27., szombat

Hídmegnyitó még márciusban !?

A tervezett időnél jóval tovább tart a klisai híd felújítása

Javában folynak a DTD-csatornán átívelő, az épülő Szentendrei sugárút szerves részét képező klisai híd felújítási munkálatai.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

Ottjártunkkor, vasárnap délben a munkások a hídtestet borító aszfaltréteg megalapozását végezték. Arra a kérdésre, hogy mikor nyitják meg végre az immár egy éve a forgalom előtt lezárt hidat, természetesen senki sem akart-mert válaszolni, azt azonban elpanaszolták, hogy függetlenül az átkelést tiltó jelzésektől, a hídon folyamatos gyalogos- és kerékpáros forgalom bonyolódik le: Az emberek felelőtlenek, átbújnak a kerítésen, a kihelyezett vaskorláton átemelik a kerékpárt, és a felújítás alatt lévő hidat úgy használják, mintha nyitva lenne a forgalom előtt. Az a kisebb gond, hogy a járás-kelés miatt a munkásoknak nehezebb a dolguk, a gyalogosok akadályozzák a munkát. Nagyobb baj az, hogy a munkagépek kezelőinek jóval figyelmesebbnek kell lenniük, könnyen megsérülhet valaki, száll a por, az acélszilánkok, veszélyes munkakörnyezet ez. Arról talán ne is beszéljünk, hogy a hídkorlátok nincsenek még teljesen bebiztosítva, könnyen a mélybe zuhanhat az, aki nem néz a lába elé – hallottuk a helyszínen.

A hídon 195 méternyi úttestet újítanak fel, beleértve az összességben 2,2 méter széles járdasávokat is. A rekonstrukció során a hídpillérek és az acélszerkezet is nagyjavításon esett át, teljesen új hidroizolációs megoldást alkalmaznak, amely megkönnyíti az esővíz elvezetését. A gyalogjárdák alatt csőrendszer húzódik, biztonságos vaskorlátok védik a gyalogosokat. A klisai hidat 55 évvel ezelőtt építették, azóta nem végeztek rajta komolyabb rekonstrukciót. A felújítás elsődleges tervei szerint a munkálatokat fél év alatt kellett volna befejeznie a kivitelezőnek, a határidő azonban többször is kitolódott. Ismerve az újvidéki építkezések ütemét és lebonyolítási folyamatát, valószínű, hogy a felújított hidat hamarosan, akár már egy hónapon belül ismét megnyitják. Helyi sajtóértesülések szerint a (legutóbbi) átadási határidő március 29-e, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a hónap utolsó vasárnapján már ezen a hídon keresztül autózhatunk ki a Nejlonpiacra.