2024. április 27., szombat

Újabb nyolcvan honosítási kérelem Nagybecskereken

Vajdasági lakcímmel rendelkező magyar állampolgár is jogosult részt venni az Európai Uniós parlamenti választásokon

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa ma 27. alkalommal tartott kihelyezett konzuli napot Nagybecskereken. A vidék magyarsága ez úttal is élt a lehetőséggel: a Petőfi MME székházában 80-an kérelmezték a magyar állampolgárságot. A nagybecskereki konzuli napokon eddig összesen háromezer visszahonosítási kérelmet nyújtottak be.

Az érdeklődés folyamatos (Fotó: Kecskés István)

Az érdeklődés folyamatos (Fotó: Kecskés István)

A magyar állampolgárság kérvényezése mindenképpen személyes indíttatású, de a legtöbb kérvényezőt elsősorban a magyarsághoz való tartozás fontossága ösztökéli. Most három ügyintéző és Sarlay Péter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a konzulja fogadta a kérvényezőket. Ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a magyar nyelv megfelelő szintű tudásának az ellenőrzésére, illetve arra, hogy magyar felmenőkkel rendelkezzen a kérelmező. 

– Egy nagyon fontos, aktuális téma, amely érinti a vajdasági magyarságot, a 2019. május 26-án megtartandó európai parlamenti választások. Hiszen vajdasági lakcímmel rendelkező magyar állampolgár is jogosult részt venni az európai uniós parlamenti választásokon. Ők levélben fognak szavazni. Nagyon fontos ellenben az, hogy a választáshoz szükséges regisztrációt megtegyék. Ha bármi kérdés felmerül a választópolgárokban, arra természetesen itt, a nagybecskereki CMH-irodában is tudnak válaszolni. Mi a konzulátuson is tudunk segíteni, de az interneten, a www.valasztas.hu oldalon is tájékozódhatnak arról, hogy milyen követelményeknek kell eleget tenni ahhoz, hogy részt tudjanak venni az EU-s parlamenti választásokon. Akik korábban már regisztráltak, a regisztrációjuk tíz évig érvényes, tehát a május 26-ai választásokra nem kell ismételten regisztrálniuk. Csak abban az esetben, hogyha valamilyen változás történt az adataikban – nyilatkozta Sarlay Péter konzul.    

Mészáros Babinszki Erikától, a nagybecskereki CMH-iroda munkatársától megtudtuk, hogy a kérelmezők  most Nagybecskerekről, Erzsébetlakról, Muzslyáról, Lukácsfalváról, Bókáról, Écskáról és Melencéről érkeztek. Azt tapasztalják, hogy a visszahonosítás iránti érdeklődés Közép-Bánátban továbbra is nagy. Az új kérelmeket már mától várják a nagybecskereki CMH-irodában. A következő kihelyezett konzuli napot pedig ez év októberére tervezik.