2024. április 27., szombat

Két magyar előadás

Április 12-étől rendezik meg a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját Nagybecskereken

Hat felnőtt- és négy gyermekelőadás szerepel a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján, amelyet április 12-e és 17-e között rendeznek meg Nagybecskereken. Ezen két magyar előadás szerepel: az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége és a szabadkai Népszínház Magyar Társulata Mi történt Baby Jane-nel? című produkciója.

Azok az előadások, amelyek a 69. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának műsorára kerültek, olyan témákat feszegetnek, amelyek átgondolják a társadalmilag felelős színház lázadásra, a másképp gondolkodásra való jogát függetlenül attól, hogy Nagybecskerekről (Bilo nekad u Banatu/Volt egyszer Bánátban), Szabadkáról (Mi történt Baby Jane-nel?), Újvidékről (A salemi boszorkányok és a Hasszán aga felesége), vagy éppen Zomborból (Tartuffe) érkező előadásokról van-e szó.

A tavalyi és a korábbi évekhez viszonyítva a vajdasági, hivatásos színházak évi produkciója szinte megfeleződött, ha a felnőtteknek szánt előadásokat vesszük figyelembe, a gyermekelőadások számát illetően még szomorúbb a helyzet – tudtuk meg Slobodan Savićtól, a fesztivál válogatójától az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban megtartott médiatájékoztatón.

A fesztivál házigazda szerepét ezúttal is a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház vállalta. Ivan Francuski színházigazgató örömmel közölte: törekszenek megfelelni a tavaly magasra állított mércék szerinti szervezésnek, így már megkezdték a fesztiváli előkészületeket.