2024. április 27., szombat

Az alkotás nem egyszerű folyamat

A zentai Városi Múzeumban megnyílt a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium végzős, képzőművészeti szakos diákjainak a kiállítása

Talán nem túlzás a képzőművészet zentai ünnepeként jellemezni a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium végzős képzőművészeti szakosainak évről évre ez idő tájt megrendezésre kerülő kiállítását.

Így a fiatalok a zentai Városi Múzeumban hétfőn megnyílt és két héten keresztül megtekinthető kiállításon az idén is megmutatták, hogy mit is tanultak az elmúlt négy év alatt, és hogy legtöbben felkészültek a következő akadály, az egyetemi tanulmányok legyűrésére, ami után minden bizonnyal hallani fogunk még róluk a képzőművészeti berkekben.

A közönséggel zsúfolásig megtelt képtárban elsőként Csikós Pajor Gizella, a tehetséggondozó középiskola igazgatója, majd pedig Gubik Korina rajztanár üdvözölte az egybegyűlteket. A tanárnő lelkesen beszélt a diákokkal való munkáról, arról, hogy miképpen is hozták tető alá a kiállítást, és szólt a kiállított alkotásokról. A kiállítás keretében a tanulók által az elmúlt négy évben készült rajzokat, festményeket, grafikákat, szobrászati munkákat, kerámiát, illusztrációkat, képregényeket, animációkat, videókat, fényképeket, tervező-grafikai munkákat, tárgyelemzéseket, klasszikus alkotások másolatait, újragondolt mestermunkákat, néhány performance és művészakció dokumentumát tekinthetik meg mindazok, akik ellátogatnak a múzeumban. A fiatalok a kiállításmegnyitót az idén is „megfűszerezték” néhány performance-szal. A jelenlévők megtekinthették Szoboszlai Enikő animációját, Vasić Stefan Piet Modrian holland festő egyik munkája előtt tisztelgő videóját, Kanyó Kati és Randovics Viktor filmjét is, amelyben két saját alkotásukat gyúrták át egy közös filmmé. A két fiatal három hónap felkészülést és felvételezést követően 5 órás videóanyagból készítette el a húsz perces alkotást. Viktor Rodin Gondolkodójára, Kati pedig Marina Abranović Artist is present performance-ára utal a kisfilmben. Az Eci Peci Léc című kisfilm pedig egy komplex alkotás részeként készült el. A fiatalok közös, a megnyitó alatt zajló performance-ában a tanulók egy nejlon fallal elkerített zárt „területen” festettek, rajzoltak, s az általuk létrehozott képek az átlátszó falak külső oldalán is láthatóak voltak, a másik oldalról pedig maguk a kiállítás látogatói is részesei lehettek a performance-nak, azáltal, hogy a diákok alkotásait hozzárajzolva továbbgondolhatták. Az egésznek a kiindulópontja a művészet, a művész és az alkotás viszonya volt, s arra mutattak rá a bolyais diákok, hogy az alkotás nem egyszerű folyamat, s a művészi munkában sokat számít a kommunikáció, s lényegében ennek köszönhető ez az installáció, amelynek részei maga a performance, az Eci Peci Léc című videó (ami lényegében lécvásárlásról, s ennek elszállításáról szól), a közönség közreműködése, belülről pedig Subotić Barbara az osztályáról készült, Andy Warhol filmjeire utaló, 27 perces videója. A kiállításmegnyitó végén Veréb Lóránt, a képzőművészeti szak tanulóinak osztályfőnöke is köszöntötte az egybegyűlteket.

Március 25-én, úgyszintén a zentai múzeumban, megnyílik a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium szaktanárainak a tárlata is.