2024. április 27., szombat

Zavartalan az autóbusz-közlekedés

Tíz új járművel bővül a Subotica-trans gépjárműállománya

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, néhány héttel ezelőtt, a betegszabadságon lévő járművezetők nagy száma miatt, a szabadkai Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat buszai szombati menetrend szerint közlekedtek. A helyzet azóta szerencsére rendeződött, és a vállalat járművei immár a megszokott menetrend szerint közlekednek. A jelenlegi helyzetről Virág Szabolcsot, az utasszállító közvállalat elektronikusrendszer-koordinátorát kérdeztük.

– Múlt hét kedd óta a megszokott menetrend szerint közlekednek a buszaink. Minden visszatért a megszokott rendbe. Ez egyaránt vonatkozik a városi, a peremvárosi és a távolsági buszokra is. A betegszabadságon lévő buszsofőrök száma jelentősen csökkent. A száznegyvenkét járművezető közül jelenleg elenyésző azoknak a száma, akik betegszabadságon tartózkodnak, s ennek már nincs kihatása a tömegközlekedés lebonyolításra és folytonosságára – nyilatkozta lapunknak Virág Szabolcs.

Egy hete a megszokott menetrend szerint közlekednek a buszok (Fotó: Patyi Szilárd)

Egy hete a megszokott menetrend szerint közlekednek a buszok (Fotó: Patyi Szilárd)

A koordinátor hozzátette, hogy a közvállalat új autóbusz-vezetők felvételére kiírt pályázata folyamatosan nyitva áll, amelyre várják az új járművezetők jelentkezést. Emellett a vállalat támogatja a C és E kategóriás engedéllyel rendelkező személyeket a D kategóriás jogosítvány megszerzésében. A sikeres vizsgákat követően meghatározott időre, két évre szóló szerződést kínál a jelentkezőknek.

Járművezetők mellett a vállalatnak új buszokra is szüksége van. Ez utóbbi gondot a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén megszavazott döntés igyekszik orvosolni.

– Tíz jármű beszerzését hagyták jóvá a legutóbbi városi képviselő-testületi ülésen. A terveink szerint ebből kettő városi szóló busz lenne, a fennmaradó nyolcat pedig peremvárosi járatok lebonyolítására használnánk fel. Ha minden jól megy, akkor a közbeszerzési eljárás a nyár végéig befejeződik. Ami azt jelenti, hogy ezeket a buszokat még az idén, talán már késő ősszel üzembe helyezhetnénk – magyarázta a koordinátor.

Virág Szabolcs az új buszokkal kapcsolatban elmondta, hogy a járművek a mozgáskorlátozottak fel- és leszállását elősegítő rámparendszerrel, fűtő- és hűtőberendezéssel lesznek ellátva, valamint a legújabb európai uniós környezetvédelmi szabályoknak is megfelelnek majd. Az új járművekre nagy szüksége van a vállalatnak.

– Jelenleg kilencvenkét járművel rendelkezünk, és meg kell hagyni, hogy eléggé elöregedett a járműállományunk. Járműveink átlagéletkora meghaladja a tizenöt évet, jó néhány buszunk húsz évnél idősebb. Így a beszerzés jót tenne nekünk, mert felfrissítené a járműállományunkat – mondta Virág Szabolcs.