2024. április 26., péntek

Múltunk ereklyéi

Bemutatták az Út menti körösztök Szenttamáson című monográfiát

Az idei Gion Nándor Napok rendezvénysorozat utolsó eseménye keretében a szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomban bemutatták az Út menti körösztök Szenttamáson című monográfiát. A könyvet a szerzők, Paraczky László és Németh Dezső, valamint a szerkesztő, dr. Horváth Futó Hargita mutatták be. Köszöntő beszédet ft. Szarvas Péter plébános mondott, aki maga is részt vett a kutatómunkában, az adatok feltárásában.

A kötet szerkesztője, dr. Horváth Futó Hargita felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy a könyv a Gion Nándor Emlékház által indított helyi monográfiasorozat ötödik kötete, négy kötet magyar nyelven, egy pedig szerb nyelven jelent meg, s ezt a kötetet is azzal a reménnyel adják át a szenttamásiaknak, hogy a benne leírtak erősítik a lakóhelyükhöz való érzelmi kötődést, a lokálpatriotizmust és elődeik jobb megbecsülését.

Németh Dezső, aki amatőr fotósként évtizedek óta fényképezi a szenttamási kereszteket, elmondta, hogy 2001 óta kíséri fokozott érdeklődéssel a település határában, illetve az utcákon, udvarokban, házak előtt álló emlékműveket, amelyeket különböző évszakokban járt körül és örökítette meg őket újra és újra.

Paraczky László a kötetről szólva elmondta, a monográfia mintegy hároméves munka eredménye.

‒ A keresztek történelmi múltunk fontos darabjai, melyeket régen nagyobb katolikus közösség, egy-egy család vagy egyén többféle okból és belső lelki motivációból állíttatott. Emlékeztetőül, hálából valamiért, fogadalomból, engesztelés céljából, vagy különféle járványokra, ellenséges dúlásokra, természeti csapásokra vagy egyéni tragédiákra emlékezve. A keresztek későbbi gondozására, karbantartására kisebb-nagyobb pénzösszegeket, úgynevezett alapítványt hoztak létre. A fakereszteket és a kőből készült kereszteket általában bekerítették, hogy elsősorban az állatok ne tegyenek kárt bennük, ugyanakkor a kerítésen belüli rész, a 4‒5 négyzetméternyi terület az egyházra ruházódott át – mondta.

Az ötletről szólva a kötet szerzője elmondta, ez az ötödik helytörténeti kutatásokra alapozott monográfia, amely a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ támogatásával jelent meg, és a tanulmánykötetek szerzői az itteni múlt egy-egy darabját, emlékét, történelmi időszakát írták meg.

‒ Az Út menti körösztök Szenttamáson valójában cikknek indult 2016 elején. Amikor azonban elkezdtem írni, rájöttem, hogy sok kereszt áll a településen, nem fér egy cikkbe, sőt kettőbe sem. Menet közben világossá vált számomra az is, hogy az egész történet megírását nem lehet kizárólag a helyi forrásokból meríteni, a pontos adatok felleléséhez nélkülözhetetlen a levéltári kutatás. A szenttamási keresztek – a többi településen találhatókkal együttesen ‒ múltunk ereklyéi, magyar évszázadaink díszletei, amelyeket meg kell őrizni az utókor számára ‒ nyilatkozta Paraczky László.

A kötet megvásárolható a katolikus parókián és a Gion Nándor Emlékházban.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.