2024. április 27., szombat

Bácskossuthfalva szabadságharcosa

A néhai dr. Dembicz Vilmosról, Bácskossuthfalva 1848/49-es tizedes rangfokozatú szabadságharcosáról emlékeztek meg vasárnap délelőtt a helyi zsidó temetőben, a Monográfia Helytörténeti Egyesület és a Papp Pál Cserkészcsapat szervezésében. A faluban egykor nagy tiszteletnek örvendett, 50 éven át orvosi-főorvosi szolgálatot teljesített, illetve bankigazgatói feladatokat is ellátott dr. Dembicz élettörténetét Nagy Tibor történelemtanár elevenítette fel.

Dr. Dembicz Vilmos sírja előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Dembicz Vilmos sírja előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bécs célirányosan megosztó politikája 1848-ra meghozta eredményét, hiszen a nemzetiségeket – gondoljunk csak a szerbek, horvátok, románok vagy a szlovákok többségére – szembefordította a magyarsággal. Két nemzetiség állt nyíltan a magyar ügy mellé, az egyik a ruszin, a másik pedig a zsidóság. A zsidóság bizonyos források szerint mintegy 12 ezer katonával a szabadságharcban is részt vett. Három területen jeleskedtek, az egyik volt a kémkedés, amit osztrák katonák közé vegyült kereskedőkként fordítottak a felkelés javára. A másik a nulláról indult magyar honvédség felszerelése, a harmadik dolog, amiben a zsidóság hozzájárult a szabadságharchoz, az (Dembicz esetében is) a hadi orvoslás területe volt – mondta Nagy Tibor.

A sors fintorának nevezte, hogy dr. Dembicz tábori főorvost, aki a felkelésben tizedesi rangig jutott, nyugdíjba vonulása alkalmából a több évtizedes munkásságáért az egyik legmagasabb polgári rendfokozatú aranykereszt elismeréssel éppen Ferenc József tüntette ki, aki ellen valójában 1848/49-ben harcolt.

A megemlékezésen szó esett a szabadságharc többi ismert bácskossuthfalvi vonatkozású honvédjéről is, akik egy 1890-ből származó összeírás idején még 5-en éltek a településen, és felvetették magukat a honvédnévjegyzékbe. A koszorúzás előtt fellépett Méhes Noémi, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákja, aki Schmidt János Tűzd fel című versét szavalta.