2024. április 19., péntek

Vízumra lesz szüksége az amerikaiaknak az EU-ba való beutazáshoz?

Két év múlva az Európába történő látogatás bonyolultabb lesz az USA állampolgárai számára

2021-től az USA állampolgárainak az adatait előzetesen átvilágítják, és át kell esniük egy regisztrációs eljáráson is, hogy beléphessenek a schengeni övezetbe.

Az eljárást European Travel Information and Authorization System-nek (ETIAS-nak) nevezték el.  A schengeni övezetet pillanatnyilag 26 ország alkotja. Jelenleg az USA állampolgárainak az övezetbe való belépéshez és a három hónapnál kevesebb ideig történő ottartózkodáshoz nem szükséges semmiféle előzetes regisztrációs eljáráson átesniük, és vízumra sincs szükségük. Néhány év elteltével azonban az utazónak online kell majd jelentkeznie, és közölnie a beutazáshoz szükséges adatait. Az alkalmazás ezt követően több adatbázist néz át, és hasonlít össze. Ha nem talál semmi gyanúsat, az utazáshoz szükséges engedélyt perceken belül megadja.

Az alkalmazás használatához egy útiokmányra, bankkártyára és e-mail címre lesz szüksége az igénylőnek. Az ETIAS használata 7 euróba kerül a 18 éven felüliek számára, de ingyenes a 18 éven aluliak estében. A regisztráció 3 évig érvényes, és többszöri beutazást engedélyez, bár az utazók csak 90 napig tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Az ETIAS létrehozását az Európai Bizottság javasolta 2016-ban, majd 2018-ban ezt megerősítette az Európai Parlament. Annak ellenére, hogy a média az autorizálást vízumnak nevezi, a State Department és az Európai Unió illetékes szerveinek állítása szerint nem erről van szó

– Sem az ESTA (az amerikai autorizáció az USA-ba látogatók részére), sem pedig az ETIAS nem vízum – üzente az Európai Unió illetékes szerve a Twitteren.

Az ETIAS rendszerrel kapcsolatban minden információ elérhető a https://www.schengenvisainfo.com/etias/ hivatkozáson.