2024. április 26., péntek

" Drága albán barátaink, abból nem esztek! "

Aleksandar Vučić Szendrőn élesen bírálta a pristinai tárgyalási platformot

Soha nem menekültünk a párbeszéd elől, de a zsarolásnak nem engedünk és nem lehet lóvá tenni minket – fejtette ki hallgatóságának Aleksandar Vučić Szendrőn (Smederevo), a Szerbia jövője kampány újabb állomásán.

A szerb államfő arra a kormány által elfogadhatatlan tárgyalási platformra utalt, amelyet a koszovói parlament a napokban fogadott el.

 Vučić idézte Behgjet Pacolli koszovói miniszterelnök-helyettes kijelentését is, miszerint Pristina a jövő héten megszüntetheti a 100 százalékos vámokat, amennyiben a felek újból tárgyalóasztalhoz ülnek.

Az államfő határozottan elutasította azonban azt, hogy olyan feltételek szerint tárgyaljon Belgrád, amelyeket Pristina az általa elfogadott platformban szab – Vagy tíz olyan feltételt felsorol a platform, amelyet Szerbiának telljesítenie kell, miközben ők még azt az egyetlen rájuk vonatkozó feltételt sem telljesítették, amelyet a brüsszeli egyezmény előír, mégpedig a koszovói szerb községek közösségének megalapítását. Mi viszont fogadjunk el mindent, adjunk oda mindent és örüljünk, ha Koszovó megbocsát... Tegnap elhagyta a számat néhány keresetlen gondolat, de ma csak annyit mondok: Abból nem esznek! – hangsúlyozta Aleksandar Vučić, miközben biztosította hallgatóságát affelől, hogy Szerbia ma már sokkal erősebb, minden körülmények között meg fogja védeni a Koszovón élő szerbséget.