2024. április 27., szombat

A spirál ritmusa Óbecsén is

Izgalmas régészeti leleteket és rekonstrukciókat bemutató kiállítást nyílt csütörtökön este az óbecsei Városi Múzeumban. A zombori Városi Múzeum A Spirál ritmusa elnevezésű tárlata keretében a középső bronzkori időszakból származó ékszereket, férfi és női ruházat rekonstrukcióit csodálhatják meg az óbecseiek.

A kiállítás megnyitóján Tojzán Ákos igazgató üdvözölte a megjelenteket, Anđelka Putica archeológus, a zombori múzeum főkurátora és a tárlat szerzője pedig elmondta: a kiállítás ötlete egy Zombor környékén talált 22 bronzdarabból álló lelet kapcsán merült fel, amelyekből a konzerválási eljárást követően egy bronz lábkötőt rekonstruáltak, majd 3D-s nyomtató segítségével elő is állították a másolatát. Az archeológiai anyagok alapján az i. e. XV. században élt nők és férfiak elképzelt viseletének a másolatát is elkészítették, így a közönség betekintést nyerhet abba, hogyan is öltözködhettek a középső bronzkorban az emberek, milyen volt a felszerelésük és a fegyverzetük. Raško Ramadanski, az óbecsei Városi Múzeum archeológusa szerint a kiállított régészeti leletek és rekonstrukciók mellett a kiállításnak az is különleges értéke, hogy a kissé elfeledett bronzkorra irányítja a látogatók figyelmét.

A két évvel ezelőtti, zombori „premier” óta a kiállítást a zentai, a verseci és a pancsovai közönség is láthatta. Az óbecseiek április 14-éig tekinthetik meg.