2024. április 27., szombat

Támogatás a topolyai szervezeteknek

Huszonnégymillió dinár értékben 124 szerződést kötött az önkormányzat

A Topolya község területén működő civil szféra képviselői, illetve Kislinder Gábor községi elnök látta el kézjegyével azokat a nyertes támogatási szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban még az év elején jelentetett meg pályázatot az önkormányzat.

Ft. Barnáth Gábor plébános aláírja a támogató szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ft. Barnáth Gábor plébános aláírja a támogató szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ebben az évben 24 millió 400 ezer dinárt ítélt meg a községi vezetés a művelődési egyesületek, és a civil szervezetek, a vallási közösségek támogatására. A községi képviselő-testület termében működési-fenntartási célokra, illetve rendezvények résztámogatása kapcsán 124 szerződést láttak el kézjegyükkel a szerződő felek. Kislinder üdvözlő beszédében abbéli örömének adott hangot, hogy a vidékünket sújtó kihívások ellenére működőképes, és mozgásban van a község sport- és civil rétege.

– A szociális tevékenység és gyermekvédelem területén 3 millió 400 ezer dinár került kiosztásra, de több sajtó- és monográfia kiadványt is támogattunk, és a hagyományőrzés területén is hagytuk jóvá az eszközöket. A művelődési központok, illetve egyesületek részesültek a jelentősebb összegű hozzájárulásokban – mondta a községi elnök, illetve azt is elárulta, hogy a kultúra területén 47 pályázati beadványt támogattak, összesen 4,5 millió dinárral, 11 rendezvény szervezésére is folyósítanak eszközöket.

– Tűzvédelemre ebben az évben 10 szerződés készítettünk elő aláírásra, az idén 1 millió 800 ezer dinárnyi keret jutott a falvakban is működő önkéntes tűzoltótestületek támogatására – ismertette Kislinder, illetve felhívta arra is a jelenlevők figyelmét, hogy fontos az egyesületek tevékenységének pontos és átlátható elszámolása. Ezt Sztánkó Zsuzsa, a költségvetés szabályosságát felügyelő ellenőr tartja nyilván, és igyekszik felhívni a szervezetek figyelmét a pénzek felhasználása közben történt hibákra. A szerződés aláírását követően Bábi Lajos, a Topolyai Gazdakör elnöke elmondta, hogy a község 100 ezer dináros támogatásának köszönhetően tudják évről évre megszervezni a nagy népszerűségnek örvendő hagyományos disznótori ünnepségüket.

 Topolya község az egyházak és hitközségek támogatására 3 millió dinárt folyósít, és 12 szerződést készítettek elő a polgármesteri hivatal munkatársai. Ft. Baráth Gábor, a csaknem 1300 hívet számláló zentagunarasi római katolikus plébánia lelkésze is jelen volt a KKT termében.

– Évek óta a templom felújítására, tatarozására fordítjuk a község által nyújtott támogatást. Ezúttal konkrét tervünk van, az úgynevezett ruszin kápolnát szeretnénk baba-mama barát kuckóvá alakítani. Nyílászárót tervezünk cserélni rajta, illetve üvegparavánnal tervezzük lezárhatóvá, illetve felfűthetővé tenni ez a helyiséget a kicsinyekre való tekintettel – nyilatkozta a plébános.

A szerződések aláírása alkalmával a községi elnök felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy hamarosan egy képzést szerveznek a szervezetek képviselői számára, hogy hogyan kell helyesen eljárni egy-egy pályázat elszámolásánál. Az ezen a képzésen való részvételt igazoló dokumentum pedig szerves része lesz a jövőben egy sikeres pályázatnak.